La convocatòria a tot Líbia d'una jornada de manifestacions de protesta contra el règim de Moammar al-Gaddafi, després del prec de divendres, va coincicir amb un creixement de la duresa dels combats, especialment a les localitats de Bengasi, Al Zauiya, propera a Trípoli i Ras Lanuf (a l'est). Així, almenys 32 persones van morir i desenes van resultar ferides en l'atac de l'Exèrcit a un polvorí militar situat a 30 quilòmetres de Bengasi, la principal ciutat de l'est de Líbia en poder dels rebels.

Paral·lelament, els rebels de l'est del país van llançar un atac contra el port de Ras Lanuf, on, segons Al-Jazeera, els rebels van aconseguir controlar l'aeròdrom i una caserna, fet que va ser desmentit per les tropes lleials a Gaddafi. A Al Zauiya, a 92 quilòmetres al sud-est de Trípoli, la milícia rebel va perdre el seu comandant Hassan Uarbuq, segons Al-Jazeera, que també afirmar que es van produir nombroses víctimes entre els rebels, quan intentaven repel·lir un atac de les forces fidels a Gaddafi a l'oest de la localitat.

Pel que fa a a Trípoli, on es van escoltar trets, les tropes lleials al líder libi van arrestar opositors al règim durant la nit i el matí d'ahir. Així mateix, entre 400 i 500 militars de la capital, situats en ciutats alliberades, van ser desarmats i posats sota custòdia. A la capital també van ser prohibides les pregàries del migdia a les mesquites del centre per evitar les concentracions i manifestacions.

Per altra banda, Interpol va alertar les policies del món sobre les mesures internacionals adoptades contra Gaddafi i altres 15 persones, entre membres de la seva família i cercles propers. L'organització policial va enviar aquest avís, que anomena "alerta taronja", als seus 188 països membres per facilitar l'aplicació de les sancions de l'ONU i col·laborar amb la investigació que ha posat en marxa la Cort Penal Internacional (CPI). L'ordre contra aquestes 16 persones va ser emesa per haver "participat en atacs planejats contra la població civil, inclosos bombardejos aeris". L'objectiu és coordinar les accions dels països membres de la Interpol perquè cap dels inclosos a la llista pugui travessar les seves fronteres, i garantir que romandran congelats els seus béns fora de Líbia.

Paral·lelament, la secretària general adjunta de l'ONU per a Assumptes Humanitaris, Valerie Amos, va instar les autoritats de Líbia a permetre immediatament l'entrada al país de les agències humanitàries. "L'ONU demana accés immediat i sense restriccions per als treballadors humanitaris a Líbia", va afirmar Amos durant una conferència de premsa a Nacions Unides, en la qual va expressar la seva extrema preocupació per la situació humanitària, especialment a l'oest del país, on "no tenim accés i no sabem quines són les necessitats".

Líbia va autoritzar Veneçuela perquè organitzi una comissió internacional de pau que ajudi a resoldre el conflicte armat que viu aquest país, segons va informar el canceller veneçolà, Nicolás Maduro, durant una reunió de l'Aliança Bolivariana per als Pobles d'Amèrica (ALBA). "Afirmem el nostre suport a la iniciativa del president Hugo Chávez relacionada amb la formació d'una comissió de bons oficis d'estats actius i influents de l'Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica", va indicar el ministre d'Exteriors libi, Mousa Kousa, en una carta llegida a la reunió per Maduro.

El fill de Gaddafi, Seif al Islam, confia que Líbia superi la crisi actual i sorgeixi com una nova nació amb noves lleis i reformes polítiques que garanteixin un sistema democràtic. "Tenim només una direcció: anar cap endavant. Més llibertat, més democràcia, hem de reformar des de la A fins a la Z", va afirmar Seif al Islam en una entrevista difosa per la cadena de televisió Al-Jazeera.

Pel que fa als EUA, Washington descarta de moment una intervenció militar a Líbia i aposta per una "solució multilateral" davant els enfrontaments entre seguidors de Gaddafi i les forces opositores, va afirmar la secretària d'Estat, Hillary Clinton. "Seguim consultant amb els nostres aliats de l'OTAN i a Nacions Unides, per determinar quines són les maneres constructives i productives d'afrontar la situació", va indicar.

En tot cas, i després que el president dels EUA, Barack Obama, afirmés que Gadafi "es troba a la banda equivocada de la Història" i "ha de deixar el poder i anar-se'n ja", els Estats Units van destacar diversos avions i efectius militars a la seva base militar de Suda, a l'illa grega de Creta, al sud-est del Mediterrani, dins d'un pla de preparació per a una eventual missió a Líbia.

Èxode massiu

Finalment, almenys 186.000 persones ja han aconseguit fugir de Líbia amb destinació a Tunisia, Egipte i Níger, va confirmar la portaveu de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), Jemini Pandya. D'ells, uns 104.000 han creuat pel pas de frontera de Ras el Jedir a Tunisia, segons dades aportats a l'organisme humanitari per les autoritats militars tunisianes que realitzen els controls migratoris. Actualment, unes 10.000 persones esperen ser evacuades en aquesta àrea.