El tribunal de la Seguretat de l'Estat de Sanà va condemnar ahir en rebel·lia a quinze anys de presó un membre de la xarxa terrorista Al-Qaeda per planejar i preparar l'atac suïcida que va matar vuit turistes espanyols el juliol de 2007, entre ells una dona gironina. El president del Tribunal, Raduán al Namr, va trobar Emar Ebad al Waili culpable de "ser membre d'un grup armat que va tenir com a objectiu atacar turistes estrangers en una operació en la qual van morir vuit turistes espanyols el juliol de 2007".

L'atemptat va tenir lloc a la província de Mareb, 170 quilòmetres a l'est de Sanà, i va ser perpetrat per un terrorista suïcida al volant d'un vehicle carregat d'explosius, que es va encastar contra el comboi en el qual viatjaven les víctimes.

El procés contra Al Waili, en parador desconegut, ha durat més de quatre mesos. El setembre passat, les autoritats iemenites van informar que Al Waili i un company seu, Hamza al Diani, serien jutjats en absència per la seva implicació en l'atac.

Tres mesos abans, el governador de la província de Mareb, Nayi al Zaidi, havia revelat que Al Diani s'havia lliurat a les autoritats, però des d'aleshores no s'ha sabut res del seu parador, ni s'ha informat oficialment del començament del judici contra ell.

Les autoritats iemenites van identificar com a presumpte autor intel·lectual de l'atac Hamza al Qaiti, que va morir el 12 d'agost de 2009 en una batuda a la província de Hadramut, 190 quilòmetres en el sud-est del país. Després de l'atemptat, les autoritats del Iemen van anunciar que buscaven deu sospitosos de preparar l'atac.