El president del Partit Popular, Mariano Rajoy, va qualificar ahir de "desolador" el pla d'estalvi ?energètic aprovat pel Consell de Ministres, i va recordar a l'Executiu socialista que "set dies d'improvisació" en aquesta matèria, amb mesures com la reducció de la velocitat a 110 km per hora, "no serviran per tapar set anys d'errors en la política energètica". Així es va pronunciar Rajoy en la clausura a Palma de Mallorca de la convenció autonòmica del PP, acompanyat pels seus candidats electorals, on va presentar el programa marc i els principis de govern que guiaran el Partit Popular a tot Espanya si guanya les eleccions del proper 22 de maig.

El líder de l'oposició va afirmar que cal canviar la política energètica per reduir l'"enorme dependència" exterior que té Espanya en matèria energètica, ja que és el "quart país més car de la Unió Europea". Segons va destacar, la llum ha pujat un 49 per cent amb el mandat dels socialistes i el deute amb el sector elèctric s'ha incrementat en més de 20.000 milions d'euros.

Rajoy va criticar que l'Executiu hagi actuat en aquesta matèria amb "caducs principis ideològics", i va recordar als socialistes que el preu de la llum o de l'energia "no atén a ideologies", sinó "a un bon govern i a una gestió eficaç". Per això, va apostar per "comptar en el futur amb totes les fonts d'energia", atès que es tracta d'un assumpte que afecta "molt la competitivitat de les empreses espanyoles". "Ha d'haver-hi primes justes i ha d'haver-hi energia nuclear, que avui és més barata i més neta", va destacar el líder del PP.

Per la seva part, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va insistir que el Govern no deixarà de fer ni una reforma que sigui necessària per al país, i va assegurar que no amagaran la cara davant cap problema nou, com ara amb l'encariment del preu del petroli.

En la seva intervenció davant el Comitè Federal del PSOE, en el qual es van aprovar per assentiment les llistes per a les properes eleccions autonòmiques i municipals, Zapatero va explicar que l'Executiu està fent la tasca necessària per al país i el seu futur, i després d'assenyalar que accepten les crítiques pel que fan, va dir que no es podrien perdonar no fer les coses que cal fer.

El Govern va començar a modificar ahir a la nit els senyals de trànsit de 120 quilòmetres per hora pels de 110 quilòmetres per hora.