La columna d'uns 35 carros de combat que va sortir ahir de Trípoli per completar el setge de la localitat d'Al Zauiya, a uns 92 quilòmetres al sud-oest de la capital, va prendre posicions i va iniciar una nova ofensiva sobre els milicians assetjats des de divendres, on les víctimes es compten per desenes. Els carros de combat van començar a disparar, encara que no van intentat accedir a l'interior de la ciutat, on la defensa es concentra a la plaça dels Màrtirs, escenari dels combats més violents. Amb foc d'artilleria i morters, els assetjats pateixen un inclement càstig, tot i que al matí van assegurar que havien aconseguit contenir l'avanç.

El nou desplegament al voltant a la ciutat, completat pels quatre punts d'accés, impedeix qualsevol maniobra d'entrada o sortida, els seus habitants no tenen subministrament elèctric i escassegen el queviures i medicaments, van relatar els activistes rebels.

El general Jueildi al Humaidi, un dels principals lloctinents de Moammar al-Gaddafi, membre de la junta militar que va donar el cop el 1969 i cap del servei d'espionatge libi, dirigeix les operacions. Almenys 70 persones, entre milicians rebels i civils, han mort en els dos darrers en els combats i altres 300 persones han resultat ferides, segons el director del centre d'informació de l'oposició rebel a Bengasi, Mohammad Salem Musa.

Els atacants disposen a més dels terrats dels edificis de la localitat, des d'on fustiguen els moviments dels milicians i impedeixen l'evacuació dels ferits i el reavituallament. Durant tot el dia els assetjats van llançar crides a tots els homes armats de la ciutat perquè acudissin en defensa del reducte de resistència, mentre un parell de centenars de veïns buscaven refugi en una mesquita.

L'activista Mohammad Qasem va explicar que les brigades de seguretat de Gaddafi han instal·lat barreres a uns 3 quilòmetres del centre de la ciutat, mentre que els centres hospitalaris no podien atendre tots els ferits.

Per altra banda, el Consell Nacional de transició anunciat per les forces opositores rebels el passat 27 de febrer ha quedat integrat, en la seva majoria, per representants de Trípoli i altres ciutats de l'oest del país, sota control del líder libi, Moammar al-Gaddafi.

Segons el membre de la Coalició de la Revolució del 17 de Febrer Isam Geriani, els seus noms no s'anunciaran per motius de seguretat, ja que, segons va explicar, en els darrers dies un miler d'opositors al règim libi han estat detinguts a la capital.

Aquest Consell Nacional està dirigit per l'exministre de Justícia Mustafa Abdulyalil i el seu portaveu i vicepresident, Abdelhafiz Ghoga, que també ocupa el càrrec de portaveu de la coalició de la revolució, encarregada de coordinar els consells locals de les ciutats controlades pels rebels. No obstant això, segons Geriani, a partir d'ara Ghoga s'ocuparà més de les seves activitats dins del Consell Nacional de transició, que ha sol·licitat que sigui reconegut internacionalment com l'única autoritat legítima de Líbia.

Finalment, el Govern francès va confirmar que ha donat el seu suport a la creació d'una zona d'exclusió aèria a Líbia i que treballa amb altres països per aplicar-la, tenint en compte la delicada situació humanitària al país nord-africà. El ministre gal d'Exteriors, Alain Juppé, ho va comunicar telefònicament a Abdel Fatah Younes, del Consell Nacional libi, durant una conversa telefònica que van mantenir ahir. Tots dos van tractar la situació tant a les fronteres de Líbia com a l'interior del país, i Juppé va reiterar la condemna "més ferma" de França a l'actitud del líder libi, el coronel Moammar al-Gaddafi.