Txeroki, cap militar d'ETA l'any 2008, va entrernar dos dels detinguts del comando Otazua al sud de França. Segons es recull en diligències policials, el curset va durar cinc dies i es va impartir l'any 2006, quan es va crear el comando. Txeroki els va ensenyar a manejar explosius, a disparar, a robar vehicles, a confeccionar i col·locar bombes adossades, i a utilitzar comandaments electrònics. Juntament amb els dos detinguts hi havia un altre membre d'ETA ja detingut, Asier Larrinaga, i al costat de Txeroki, altres dues persones que no han pogut ser identificades encara.

Per altra banda, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska va ordenar presó incondicional per als quatre presumptes etarres membres del comando Otazua detinguts dimarts passat a Biscaia, en imputar-los els delictes de pertinença a ETA, tinença d'armes i falsificació de documents oficials.

Després d'interrogar Lorena López -xicota de Daniel Pastor, àlies Txirula, a qui el jutge ja va enviar divendres a la presó-, Íñigo Zapirain, àlies Aritza, i Beatriz Etxebarria, àlies Kot, el magistrat va dictar un acte en el qual els imputa 16 atemptats. Per això, Grande-Marlaska disposa l'enviament del seu acte i la declaració judicial dels quatre presumptes etarres als jutjats competents amb la finalitat que, si ho consideren oportú, reobrin les diligències sobre els esmentats atemptats.

En un altre ordre de coses, el lehendakari, Patxi López, va afirmar que "tant de bo els tribunals legalitzin Sortu", perquè seria la demostració que la democràcia ha guanyat, gràcies a la fermesa de l'Estat de dret, "que els ha obligat a veure la llum". El lehendakari va opinar que "hauran de ser els tribunals els que decideixin si Sortu és hereva o no i si és una formació legal o no, i tots els altres hauríem d'acatar aquesta decisió i no jugar a pressionar".