L'ofensiva de les tropes lleials a Moammar al Gaddafi va obligar ahir l'oposició a replegar-se a Ben Yauad i a aturar l'atac sobre Sirte, la ciutat natal del dictador. La situació sobre el terreny va ser durant tota la jornada molt confusa ja que els dos bàndols van iniciar una mena de guerra propagandística i era difícil verificar les informacions que arribaven.

El règim va passar ahir al contraatac i no només va bombardejar posicions de l'oposició, com ha estat fent aquests darrers dies, sinó que també va intentar, segons la televisió oficial, assolir el control de ciutats fins ara en mans de l'oposició.

Tot i que els mitjans afins a Gaddafi van assegurar que ciutats com Ras Lanuf, Misrata o Tobruk havien tornat a estar sota control del règim, un portaveu de l'oposició va desmentir-ho. El que sí se sap és que es van registrar forts combats en el que ja es pot considerar una guerra civil en tota regla.

Les poques informacions que arriben de sobre el terreny parlen de centenars de morts i ferits i la televisió francesa, citant fonts mèdiques, va parlar d'una autèntica matança a la ciutat d'Al Zauiya.

Un periodista de France Presse va assegurar que a l'enclavament petrolífer de Ras Lanuf és on hi va haver els combats més intensos i que hi hauria enormes cràters provocats per l'aviació oficialista.

Si les informacions del bàndol de Gaddafi s'havien de posar en quarantena també eren confuses les informacions de l'oposició.

Un corresponsal d'Al Jazeera va assegurar que les tropes rebels van intentar entrar a la ciutat natal del dictador, Sirte, sense èxit. Ahir es trobaven a Al Wadi al Ahmar.

La mateixa televisió qatariana va informar que Gaddafi podria haver recuperat el control d'Al Zauiya, fins ara en mans dels rebels, i on diversos testimonis van assegurar que els blindats del coronel ja es trobaven a l'interior de la ciutat.

Aquests últims dies aquesta ciutat, propera a Trípoli, ha estat durament assetjada per l'exèrcit oficial.

Milícies descoordinades

Segons va informar la cadena de televisió Al Jazeera una de les causes de la desfeta de l'oposició a Sirte, va ser la descoordinació de l'exèrcit rebel. Aquestes milícies estan combatent amb uns mitjans molt inferiors als de l'exèrcit libi.

Un corresponsal de la televisió qatariana va explicar que els milicians van escapar desordenadament a l'atac de Gaddafi amb avions i helicòpters

Mentrestant a Trípoli centenars de partidaris del dictador van celebrar les suposades victòries del seu coronel al front est, en una altra mostra de la guerra de propaganda que hi està havent.