L'etarra Gregorio Jiménez Morales, El Pistolas, fugit des de 2005 i a qui es relaciona amb el trasllat de diversos míssils per atemptar contra l'expresident del Govern José María Aznar, va ser detingut a França. Jiménez Morales va ser arrestat a la localitat gala de Bidache al domicili del veterà etarra Joseba Agirrebarrena Ruiz de la Cuesta, Tarzan, durant l'escorcoll de l'habitatge practicat per la Policia Judicial de Baiona després de la detenció al matí del fill d'aquest darrer, Ibai Agirrebarrena, relacionat amb accions de violència al carrer. L'operació es va originar en les empremtes detectades després de l'arrest el 9 de gener de 2010, en un dispositiu conjunt de la Guàrdia Civil i de la Policia francesa, d'Iñaki Iribarren Galbete i Eider Uruburu Zabaleta, quan es disposaven a accedir a un amagatall d'ETA a Clarmont-Ferrand.

El Pistolas, de 56 anys i nascut a Tolosa (Guipúscoa), es va integrar el 1981 al comando Andatza, desarticulat un any després, i posteriorment va fugir a França per traslladar-se a Iberoamèrica, on va col·laborar amb grups revolucionaris de l'època. Va ser detingut a Costa Rica, acusat d'intentar atemptar contra l'exmembre del Front Sandinista nicaragüenc Edèn Pastora, que es trobava exiliat en aquest país. El maig de 1986, Jiménez va ser extradit a Espanya, va ingressar a la presó i un any després va ser condemnat a tretze anys per tres delictes de terrorisme, encara que el 1997 va quedar en llibertat després de complir la condemna. El ministeri d'Interior considera que Morales es va reintegrar a ETA el 2001 i que el 2006 va fugir a França per sumar-se a la direcció militar de la banda. Les Forces de Seguretat consideren també que aquell mateix any es va integrar en un comando que va traslladar material per a ETA, en concret els míssils per atemptar contra l'expresident Aznar.

Per altra banda, els presumptes etarres detinguts la setmana passada pretenien atemptar contra el lehendakari, Patxi López, o contra Rodolfo Ares, conseller basc d'Interior, en un acte públic l'any passat. Hi ha dades fiables que apunten que els quatre membres del comando Otazua havien planificat amb l'exnúmero 1 d 'ETA Mikel Kabikoitz Carrera Sarobe, àlies Ata, que cometrien l'acció terrorista en el primer aniversari de l'assassinat de l'inspector Puelles. Els etarres havien de rebre un rifle amb mira telescòpica des de França però aquest no va arribar.

Paral·lelament, agents de la Policia van traslladar des de França a Espanya el presumpte etarra Iñigo Ripoll Estarta, detingut al país gal el 2006 i reclamat pel Jutjat Central d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional per pertinença a banda armada. Finalment, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va afirmar que la confiança per aconseguir el final definitiu d'ETA és "cada dia més forta" i que l'Executiu no desistirà fins a aconseguir aquest objectiu, "amb treva o sense treva".