El conseller delegat del Santander, Alfredo Sáenz, demanarà l'indult al Govern i recorrerà en empara davant del Tribunal Constitucional (TC) contra la sentència de l'Audiència Provincial de Barcelona i la del Tribunal Suprem per les quals se'l condemna per un delicte d'acusació falsa a tres mesos de presó i inhabilitació i se li imposa una multa de 400 euros, segons ha informat el Santander.

Sáenz sol·licitarà a la sala de l'Audiència Provincial de Barcelona la suspensió de l'execució de la sentència, amb base a l'indult sol·licitat i al recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional, en tant es decideixen els mateixos.

Per la seva banda, el consell d'administració del Banco Santander ha confirmat a Sáenz en el seu lloc de conseller delegat, segons ha comunicat l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El consell ha tingut coneixement de la sentència del Suprem en què es confirma la condemna de l'Audiència Provincial de Barcelona a Sáenz "en relació amb una actuació de recuperació de crèdits per Banesto a l'any 1994", indica.

Alhora, el consell "ha estat informat de les iniciatives que, d'acord amb Dret, es proposa promoure el conseller delegat i, des del màxim respecte a les decisions judicials, li ha ratificat la seva confiança perquè continuï a l'acompliment de les seves funcions", afegeix.

"Si, com s'espera, l'Audiència Provincial suspèn l'execució de la sentència, el recurs d'empara presentat per Sáenz tardarà a resoldre's entre dos i quatre anys", indica l'entitat que presideix Emilio Botín.

Els fets que van donar lloc a aquesta condemna es van produir el 1994, fa gairebé 17 anys, quan Sáenz desenvolupava funcions com a administrador provisional i president executiu de Banesto, lloc per al qual havia estat nomenat pel Banc d'Espanya després de la intervenció del banc aleshores presidit per Mario Conde, el desembre de 1993.

L'actuació de Sáenz que va motivar la condemna es va produir en presentar Banesto una querella per estafa contra Pedro Olabarría i Luis Fernando i José Ignacio Romero, per a la recuperació d'un crèdit de 600 milions de pessetes al Grup Harry Walker, que mai li va ser tornat a Banesto.