Els dos caps de l'aparell militar d'ETA -Alejandro Zobaran, Xarla, i Mikel Oroz, Peru-, que dijous van ser detinguts en una casa rural al nord de França, s'havien reunit per revisar tota l'estratègia militar i logística prevista per als comandos de la banda. El domicili va ser llogat únicament per mantenir aquest encontre orgànic de diversos dies entre els responsables de la branca militar i logística d'ETA i els seus dos intermediaris amb els comandos de l'organització criminal, als quals haurien donat instruccions, Iban Saez de Jauregi i Urko Labaka. França va implicar un dels arrestats, sense especificar qui, en l'assassinat d'un agent gal l'any 2010.

En els escorcolls practicats a la casa es van trobar almenys dues pistoles, a més de motxilles i diversos ordinadors dels quals les forces de seguretat esperen recollir nombrosa informació sobre els plans de la banda i la seva estratègia concreta per als propers mesos. Tenen especial importància les possibles indicacions que Peru i Xarla haurien traslladat als comandos tenint en compte l'actual situació d'alto el foc.

Amb aquesta operació, la banda terrorista ha perdut en deu dies, a més del seu cap militar, un dels seus comandos més actius, l'Otazua, i són ja 33 els detinguts des que la banda va decretar l'alto el foc el passat 10 de gener

El Govern es va mostrar molt satisfet amb els arrestos, i sent "alegria i satisfacció", en paraules de Ramón Jáuregui, que va aclarir que "l'operació continua oberta". Per al ministre de la Presidència, aquestes detencions demostren que, tot i l'alto el foc, "la política antiterrorista de l'Executiu no ha variat". Per part del PP, Esteban González Pons, va manifestar que el Govern "no s'equivoca" si manté la seva actual postura.