Els carrers de Tòquio, famosos pel seu ritme frenètic, apareixien ahir gairebé deserts i els escassos vianants reflectien en les seves cares preocupació després de la commoció viscuda pel terratrèmol de divendres, el més gran de la història del Japó.

Les principals vies d'una ciutat amb més de 30 milions d'habitants en la seva zona metropolitana, pel general plenes els dissabtes, a penes comptaven ahir al migdia amb vianants ni vehicles encara que a poc a poc la capital japonesa va reprenent el seu pols.

La normalitat ha tornat al sistema de comunicacions i transport després que abans-d'ahir no funcionessin els mòbils i que la suspensió del metro de Tòquio i els trens de rodalies obligués molts milers de persones a dormir en improvisats refugis com pavellons, col·legis o les seves pròpies oficines.

Tot i així, persisteixen seqüeles del caos i no tots els supermercats estan tan proveïts.

Moltes botigues d'alimentació es van quedar sense subministraments per les milers de persones atrapades al centre de Tòquio, habitat per uns tretze milions de persones.

La megafonia distribuïda en nombrosos punts de la capital japonesa demana als ciutadans que redueixin el consum elèctric al mínim, ja que la demanda esperada per al Japó entre les 18.00 i 19.00 hores local era superior al que es podria proveir.

L'operadora d'electricitat Tòquio Electric Power (TEPCO) va alertar des de primera hora que podien produir-se apagades en moltes zones del Japó, a causa que alguns generadors van quedar danyats pel fort sisme de 8,8 graus en l'escala oberta de Richter.

Ahir dissabte, un bonic dia assolellat, la majoria dels toquiotes van preferir quedar-se a casa i seguir juntament a les seves famílies a través de televisió o Internet les conseqüències de la intensa sacsejada que van patir.

La milla d'or al barri de Ginza, que acull les grans botigues de luxe, presentava una afluència inusualment baixa per a un dissabte i el seu encreuament principal, entre els grans magatzems Mitsukoshi i un comerç de Nissan, estava gairebé desert.

"Normalment, a aquesta hora porto ja desenes de clientes, però en el que va de dia només han entrat dues senyores", va relatar una perruquera del barri de Ginza, un dels més exclusius de Tòquio.

Als carrers, les cares dels vianants mostraven preocupació i hi havia menys enrenou de l'habitual a la ciutat que té la densitat de població més gran del món.

"Intentem fer vida normal", va revelar un pare que venia d'acompanyar el seu fill d'una actuació musical, "però és cert que no podem impedir que la tragèdia torni de tant en tant a les nostres ments", va contraposar.