Les brigades lleials al coronel Moammar al-Gaddafi van emprendre ahir un atac sobre la ciutat portuària de Misrata, en poder rebel però aïllada entre Trípoli i Sirte, tot i que ahir a la nit les tropes es trobaven encara als afores de la ciutat, segons testimonis directes.

La citada font va indicar que escoltava els trets, però no podia precisar si l'avanç de les tropes gaddafistes era com el del passat 6 de març, quan van llançar un intent per provar les defenses de la ciutat.

Els rebels estarien ara millor organitzats que els milicians que van intentar resistir assetjats durant una setmana a Al Zauiya, i a més compten amb més i millor armament.

Va afegir que els qui han organitzat la defensa de la ciutat enfront dels gaddafistes han aconseguit suficient suport financer amb donacions de la gent, i compten amb bones comunicacions i aprovisionaments per a la resistència. Les brigades gaddafistes van atacar el 6 de març Misrata i simultàniament van llançar una contraofensiva que va parar l'avanç dels milicians cap a Sirte i els va obligar a replegar-se fins a L'Àguila, uns 280 quilòmetres a l'est de Bengasi, la capital dels rebels.

Misrata, a 200 quilòmetres de Trípoli, havia caigut al començament de la rebel·lió en mans revolucionàries, i fins a aquest dia els gaddafistes no s'havien comportat amb la contundència que van desplegar en el seu atac per recuperar aquesta ciutat, aïllada de la resta de la revolta.

Al matí d'ahir, els fidels a Gaddafi van bombardejar la ciutat de Brega i van provocar una fugida en massa dels rebels. Al mateix temps les forces lleials al líder libi van expulsar els rebels de la ciutat de Ras Lanuf, un dels centres petroliers més importants del país, segons va informar un oficial rebel. El combat va ser dur.

Reunió de la Lliga Àrab

Mentrestant, la majoria dels països de la Lliga Àrab, amb l'excepció de Síria i Algèria (que no volen intervenció estrangera en el conflicte), es van mostrar ahir partidaris d'imposar una zona d'exclusió aèria a Líbia, segons fonts diplomàtiques àrabs. Durant la reunió extraordinària sobre la situació a Líbia que celebra l'organisme panàrab al Caire, els ministres d'Exteriors àrabs van abonar aquesta mesura i van acordar obrir canals de contacte amb el Consell Nacional Libi de Transició, màxim òrgan de representació dels rebels libis.