Tòquio torna de mica en mica a la normalitat, després que el divendres un terratrèmol de 8,9 punts sacsegés el Japó i provoqués un tsunami que ha causat destrosses arreu del país, ha provocat fins a 10.000 morts i ha iniciat un desastre nuclear a la planta de Fukushima, a 250 quilòmetres al nord de la capital. A Tòquio, però, les energies i els transports tornen a funcionar. 'Ens han dit que estiguem alerta perquè hi ha possibilitats que hi hagi un altre terratrèmol en els propers tres dies', explica a l'ACN en Ricard Margalef, de Premià de Mar (Maresme) i que treballa a una immobiliària a Tòquio. 'La gent va als supermercats a buscar provisions però n'hi ha que estan mig buits', afegeix.

'Quan hi va haver el terratrèmol no funcionaven les línies telefòniques ni Internet, i durant unes hores van deixar de funcionar els transports', explica en Ricard, que viu a Tòquio amb la seva dona, l'Asako, des de fa poc més d'un parell d'anys. 'Moltes cases tenen un sistema que, quan detecta un tremolor al terra, es bloqueja automàticament s'apaga durant 24 hores', diu.

Ara, però, la vida comença a tornar a la normalitat. 'Algunes línies de metro van començar a funcionar el mateix divendres a la nit i els recorreguts del tren bala que van cap al sud, a ciutats com Kyoto, no tenen cap problema. La xarxa, però, està interrompuda cap al nord', la zona més afectada pel terratrèmol de divendres.