Una planta nuclear a Tokai, a la província d'Ibaraki, situada al nord de Tòquio, va patir ahir problemes en el seu sistema de refrigeració a conseqüència del terratrèmol de divendres, segons que informava l'agència local Kyodo.

Es tracta de la tercera central japonesa, després de les plantes enenergètiques de Fukushima i Onagawa, que registra algun tipus d'incident després del fort sisme de finals de la setmana passada, que va assolir una magnitud de 9 graus a l'escala Richter i va devastar amb un tsunami la costa nord-oriental del Japó.

Segons les autoritats d'Ibaraki citades per Kyodo, un dels dos sistemes de refrigeració de la planta número 2 de Tokai es va paralitzar encara que l'altre funciona amb normalitat, per la qual cosa no es preveuen problemes al reactor nuclear.

La planta operadora de la central, Japan Atomic Power, va explicar que considera possible evitar el sobreescalfament del reactor mitjançant aquest segon sistema de refrigeració.

El moviment de plaques tectòniques de divendres passat va provocar la paralització automàtica d'onze de les 51 centrals nuclears que hi ha al Japó, tal i com estableix el protocol d'emergència del país asiàtic.

En una d'elles, la de Fukushima, l'alarma no cedeix dos dies després del sisme, ja que ahir la radioactivitat es va elevar per damunt del nivell permès, tot i els intensos esforços per tallar el sobreescalfament de diversos reactors.

Durant tot el dia d'ahir hi va planejar el temor a una fusió del nucli en algun dels reactors de la central 1, on després que el sistema de refrigeració es bloquegés divendres a causa del terratrèmol que va fer tremolar el nord-est del país.

Tot i això, la situació en aquesta planta nuclear, situada a uns 270 quilòmetres de la ciutat de Tòquio, és poc clara. El Govern nipó va dir que els esforços se centren a rebaixar la temperatura de dos dels sis reactors d'aigua en ebullició de la central, l'1 i 3, que estan operatius des de 1971 i 1976, respectivament.

El ministre portaveu, Yukio Edano, va advertir de la possibilitat d'una explosió en el recipient secundari de contenció del reactor 3, similar a l'ocorreguda abans d'ahir en l'1, a causa de l'acumulació d'hidrogen, malgrat que va apuntar que això no causaria danys greus.

Els responsables de la central estan injectant aigua de mar en aquest reactor per intentar baixar la temperatura i evitar una catàstrofe més gran, tot i que Edano va admetre que hi ha problemes amb una vàlvula i va afegir que els experts n'estan "analitzant els detalls".

Sobre la possibilitat del temut procés de fusió del seu nucli -que implicaria el potencial alliberament d'una quantitat molt elevada de radiació-, Edano va dir que no hi ha "cap dada" que confirmi que s'ha produït.

Va parlar, en canvi, d'una possible "deformació" del nucli, sense oferir detalls sobre les seves conseqüències.

La confusió al voltant a la planta de Fukushima va generar una gran inquietud, especialment quan en alguns mitjans s'especulava amb la possibilitat que una eventual fuga radioactiva nociva arribés fins a Tòquio, cosa que la majoria dels experts han coincidit a desmentir.

Primeres exposicions

Si el procés per intentar apaivagar el reactor fracassés, el cost humà dependria únicament de l'eficàcia del procés d'evacuació de la població civil.

És per això que més de 210.000 residents van ser evacuats i traslladats a una zona de seguretat, situada a més de 20 quilòmetres de la planta nuclear.

Tot i això, almenys 37 persones ja s'han vist exposades a la radioactivitat i han començat a rebre tractamnt. A més, l'Agència de Seguretat Nacional i Industrial japonesa va informar que tem que s'hi afegeixin més, fins arribar als 160, sobre les quals s'estan efectuant proves.

De moment, el nivell de radioactivitat que desprenia la central nuclear de Fukushima va arribar a superar ahir en un punt el límit permès de 500 microsievert per hora fins a arribar els 1.557 microsievert, però poc després es va reduir de nou, fins a 184 microsievert.

Segons el Govern, el màxim assolit ahir equivaldria a tres radiografies d'estómac i els nivells actuals de radioactivitat en Fukushima no són perjudicials per a la salut.

La central nuclear 1 de Fukushima, activa des de 1971 i la més antiga de les quals es troben en aquesta província, compta amb sis reactors d'aigua lleugera en ebullició i va obtenir a principis d'aquest any permís per operar almenys fins a 2021.

El terratrèmol de divendres, el més gran en la història del Japó, va danyar el subministrament elèctric de la central, mentre que el tsunami posterior va aturar els generadors dièsel d'emergència, cosa que va afectar al sistema de refrigeració.

El mateix va passar en una altra planta situada a deu quilòmetres, la número 2 (Daini), en la qual els responsables també intenten rebaixar la temperatura d'almenys un reactor.

Pel que fa a l'altra central nuclear que més preocupa a les autoritats japoneses, Onagawa, el Govern nipó va declarar ahir l'estat d'alerta a causa de l'elevat nivell de radioactivitat, segons va informar l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), amb seu a Viena.

Japó va comunicar a l'OIEA que l'operadora de la central nuclear de Onagawa, Tohoku Electric Power Company, ha fixat el nivell d'alerta d'aquesta central en un, el més baix d'una escala de set.

Les autoritats nipones van dir a l'organisme de l'Organització de les Nacions Unides que "els tres reactors a la planta nuclear de Onagawa estan sota control".

Segons l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica, la declaració d'alerta va ser una conseqüència de "la lectura dels nivells de radioactivitat permesa als voltants de la planta. Les autoritats japoneses estan investigant la font de la radiació".

Pel que fa al número d'evacuats, l'Oficina d'Ajuda Humanitària de Nacions Unides (OCHA) va assenyalar ahir que prop de 600.000 persones han estat evacuades en els últims tres dies al Japó, després del terratrèmol, el tsunami posterior i per l'actual amenaça nuclear.

Segons les últimes dades, fins a 380.000 persones van ser evacuades de les zones més afectades per les dues catàstrofes naturals de divendres, mentre que 210.000 han estat mobilitzades de l'àrea de 20 quilòmetres al voltant de la central nuclear de Fukushima, on es va registrar una explosió després del sisme.

L'Oficina d'Ajuda Humanitària de Nacions Unides va sostenir que els esforços de les autoritats japoneses davant l'emergència s'intensifiquen amb el suport dels equips d'especialistes que segueixen arribant des de diferents països d'arreu del món, mentre que els seus científics treballen a contrarellotge per refredar els reactors nuclears.