La Companyia d'Energia Elèctrica de Tòquio (TEPCO), encarregada de la central nuclear Fukushima-1, a la costa oriental del Japó, ha anunciat avui que s'ha detectat plutoni a terra en cinc punts de la planta, encara que ha aclarit que això no suposa un risc per a la salut humana.

El vicepresident de TEPCO, Sakae Muto, ha declarat als mitjans de comunicació que els resultats de les últimes proves demostren que el plutoni procedeix de mostres preses fa una setmana.

Muto també ha dit que aquesta troballa no farà que se suspenguin les tasques que s'estan realitzant a la central per controlar els reactors danyats pel terratrèmol i el tsunami del passat 11 de març.

D'altra banda, TEPCO ha informat que ha detectat un nivell de radiació de 1.000 mil•lisieverts per hora - deu vegades superior al normal - a l'aigua de dues fosses i d´un túnel subterrani connectats amb l'edifici que alberga el reactor 2 de Fukushima -1.

Al túnel hi ha diverses canonades i cables elèctrics del reactor 2 i uneix els fonaments de l'edifici del reactor i la costa. Aquestes instal·lacions van ser investigades després de descobrir un bassal d'aigua als soterranis de l'edifici, informa l'agència de notícies japonesa Kiodo.

Les dues fosses, plenes d'aigua i connectades amb el túnel, es troben a uns 55 metres de la costa, de manera que no s'espera que l'aigua contaminada arribi al mar. Ambdues fosses tenen una profunditat d'uns 16 metres.

Ara els tècnics estan investigant si el túnel, folrat de ciment, té algun dany provocat pel terratrèmol que pogués haver originat una filtració d'aigua radioactiva cap al subsòl.

L'aigua contaminada podria procedir del nucli del reactor, on s'ha produït una fusió parcial de les barres de combustible nuclear que alimentaven la central.

El president de la Comissió de Seguretat Nuclear de Japó, Haruki Madarame, ha manifestat que està "molt preocupat" per aquests nivells de radiació. Mutu, per la seva banda, ha destacat la necessitat de "controlar aquesta aigua perquè no surti".