El cap de la trama Gürtel podrà sortir de la presó si paga 15 milions d´euros

El jutge considera que no hi ha risc de fuga ni possibilitats de destruir proves

02.06.2011 | 02:00
Correa, durant un trasllat per declarar davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.
Correa, durant un trasllat per declarar davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

El presumpte cap de la trama de corrupció Gürtel, Francisco Correa, podrà sortir de la presó si paga 15 milions d'euros de fiança, i quedar així en llibertat provisional. En els més de dos anys que ha estat a la presó preventiva, els jutges han anat denegant les seves successives peticions de llibertat, però ara el magistrat ha justificat la seva decisió perquè "no hi ha risc de fuga". Ara sí podrà sortir, si abona els diners, quelcom per al que el jutge que porta el cas a Madrid, Antonio Pedreira, creu que no tindrà problemes, perquè compta amb una "ingent quantitat" de fons. La defensa de Correa, en canvi, va assegurar que aquesta xifra de 15 milions és una "salvatjada", fet pel qual va anunciar la presentació d'un recurs.
El canvi de criteri del jutge es deu al fet que considera que ja no existeix risc de fuga, però en cap cas perquè el trobi innocent. Al contrari, Pedreira va deixar clar que el cap de la trama Gürtel està acusat de greus delictes: "Correa no està a la presó per simples conjectures o hipòtesis, sinó per la imputació de greus indicis, així com per suposats comportaments tipificats legalment", va aclarir el jutge en el seu acte.
A més, la causa està molt avançada i ja no existeix risc que el cap de la trama aprofiti la seva llibertat per destruir proves. Així ho va explicar Pedreira: "Donat l'avanç de la investigació, i el material instructori pròxim, no existeix risc rellevant d'entorpiment a la instrucció, destrucció, ocultació o enervament de fonts de prova o mitjans instructoris".
En aquest acte, el magistrat instructor acorda estimar la pretensió de llibertat sol·licitada per l'advocat José Antonio Choclán en forma de recurs de súplica. En la resolució, el jutge decreta la llibertat provisional de Correa sota fiança de 15 milions d'euros, així com amb l'obligació de l'imputat de comparèixer tots els dilluns i divendres de cada setmana al jutjat. A més, li prohibeix sortir del territori estatal.
Des que va entrar a la presó, el febrer de 2009, el líder de la trama Gürtel havia demanat moltes vegades la seva posada en llibertat. Però va ser sempre desestimada, no només per Pedreira, sinó també pels magistrats que formen la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

Noves circumstàncies
Però en un nou recurs de súplica, l'advocat de l'imputat va demanar una altra vegada que Correa sigui posat en llibertat. En aquest nou recurs, Choclán va justificar la nova petició en l'aparició de noves circumstàncies que, segons la seva opinió, fonamentaven la llibertat provisional.
Així, Pedreira estima "procedent establir la fiança en la suma de 15 milions d'euros". A més, explica que Correa té a la seva disposició una ingent quantitat de diners, és el cap de la trama Gürtel, i la seva fortuna "era superior a la de qualsevol imputat que es troba dins de la causa".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema