Recuperar la confiança dels consumidors, exigir responsabilitats a la UE i a l'estat alemany, reclamar indemnitzacions, i defensar els productors catalans. Aquests són els quatre reptes que el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, s'ha marcat després de reunir-se aquest dimecres al Parlament amb representants del sector hortofructícola català, i que defensarà demà dijous a la reunió que se celebrarà a Madrid entre la ministra d'Agricultura, Rosa Aguilar, i els seus homòlegs de les diferents comunitats autònomes. Pelegrí, que ha qualificat de "terrorisme informatiu" la gestió de la crisi, ha anunciat ple suport als afectats per mirar de compensar "el gravíssim dany" que s'ha fet al sector i que es comptabilitza en 200 milions d´euros setmanals.

Per la seva banda, el president de l'Associació Agraria-Joves Agricultors (ASAJA), Pedro Barato, ha criticat la "falta de reflexos" del govern espanyol davant la crisi del cogombre espanyol a Alemanya i ha afirmat que l'executiu central ha actuat "tard". Des del punt de vista dels agricultors, el primer que cal fer és crear un gabinet de crisi amb caràcter d'urgència que compti amb tots els ministeris involucrats i es coordini des de Presidència que sancioni el bloqueig de mercaderia, imposi les sancions pertinents i creí una campanya de promoció per recuperar la imatge del cogombre espanyol. Per Barato encara és aviat per saber les repercussions econòmiques i laborals que provocarà la crisi alimentària als camps espanyols.

Barato ha dit que el primer pas que s´ha de donar és identificar les mesures per pal·liar la situació econòmica dels agricultors afectats i que després ja es demanaran les responsabilitats oportunes per la crisi. Primer, cal solucionar els problemes i després exigir "jurídicament" el que calgui al govern alemany.

Sobre el paper de la Unió Europea, Barato també s'ha mostrat crític i ha dit que cal exigir a la UE que garanteixi la lliure circulació de mercaderies i que se sancioni el bloqueig dels productes espanyols. Per a Barato, la UE "no ha coordinat absolutament res" i ha "abandonat les seves responsabilitats".

En referència als efectes d'aquesta crisi en l´àmbit econòmic i de l'ocupació del sector, ASAJA de moment només té estimacions, tot i que, com exemple, explica que una de les empreses acusades per Alemanya ha hagut d'acomiadar 400 persones.