El líder del PP, Mariano Rajoy, ha avalat aquest dimecres els pressupostos que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha presentat al Parlament de Catalunya. Segons Rajoy són uns números "restrictius" i "transparents" que exemplifiquen "l'esforç" que han de fer totes les administracions per reduir el dèficit. El líder del PP ha fet aquestes manifestacions en una roda de premsa on també ha anunciat que les comunitats autònomes on governin els populars fixaran per llei un sostre de despesa, reduiran el nombre de conselleries, ens i organismes públics i rebaixaran dràsticament l'ús de cotxes oficials.

Rajoy ha comparegut en roda de premsa per primera vegada des de desembre i coincidint amb l'ofensiva mediàtica de l'"sprinter" Alfredo Pérez Rubalcaba, que esdevindrà el seu oponent a les eleccions del 2012. El líder del PP ha assegurat que la seva formació ja està preparada per governar i que Rubalcaba tan sols l'atraparia si fos Ussaín Bolt. El seu, ha dit emulant Artur Mas, serà el govern "dels millors" on no ha descartat que hi figuri algun president de comunitat autònoma com podria ser Alberto Núñez Feijóo.

Coincidint també amb el debat dels pressupostos al Parlament de Catalunya Rajoy ha assegurat que el cas català és un tema "difícil i delicat" però ha aplaudit els comptes de la Generalitat i ha apuntat que són un exemple de "transparència".

Segons Rajoy, el fet que els pressupostos prevegin un dèficit superior al previst es deu precisament a aquest esforç de transparència perquè Mas-Colell ha incorporat el deute comercial, els pagaments als proveïdors que no hi eren, i despeses d'empreses públiques que no figuraven perquè que l'anterior govern no havia inclòs. "Suposo que d'aquí vindrà tot això" ha dit en referència a l'incompliment dels nivells de dèficit acordats al Consell de Política Fiscal i Financera.

"He de dir que tot el que sigui transparència a mi em sembla bé", perquè "és millor ser transparent, dir la veritat i després actuar, que no amagar les coses" ha sentenciat en resposta a una pregunta dels periodistes sobre el paper del PP respecte als pressupostos.

En aquesta línia ha assegurat que el que es veu a Catalunya és la demostració que "tothom ha de fer un esforç" i "tothom ha d'intentar complir els objectius de dèficit".

Per això, segons Rajoy, "caldrà fer uns plans de finançament que estan previstos a la Llei que siguin sensats, raonables, que es puguin complir i en els que participi també el govern espanyol en comptes de limitar-se mirar cap a un altre cantó i dir que no s'ha complert".

Content del resultat a Catalunya

El líder del PP no ha dubtat a expressar la seva satisfacció pels resultats electorals i ha citat explícitament Catalunya on hi ha hagut "el millor resultat del centredreta en molts anys". Segons Rajoy, el PP va fer "un gran esforç" en aquest territori i va ser capaç "d'avançar" i d'escoltar "molta gent". "Jo vaig tenir oportunitat d'estar molt allà i va ser molt reconfortant", ha dit.

Austeritat a totes les CCAA on governi el PP

Rajoy ha fet aquestes manifestacions després de presentar als seus barons un paquet de 23 iniciatives d'"austeritat, transparència i ocupació" que els populars posaran en marxa a tot arreu on governin i que segons ha apuntat han de ser una de les palanques de la recuperació.

Rajoy s'ha compromès a controlar que es faci efectiva la seva aplicació i ha assegurat que les extrapolarà al govern espanyol si finalment guanya les eleccions a la presidència del govern espanyol. "Serem rigorosos i actuarem amb contundència en aquesta qüestió", ha avisat.

Auditories

Entre aquestes mesures d'estalvi Rajoy ha citat l'elaboració d'auditories per saber l'estat dels pressupostos, la limitació a deu el nombre de conselleries dels governs autonòmics on mani el PP, la reducció de càrrecs de confiança i alts càrrecs tan a l'administració com a les empreses públiques, una racionalització profunda de l'ús de cotxes oficials i la reducció d'ens i institucions públiques.

També mesures de transparència dels comptes públiques com auditories que permetin conèixer el seu "estat real" i actuacions per permetre que els ciutadans coneguin les subvencions que s'atorguen i els sous dels càrrecs públics.

Tot plegat es complementa amb les iniciatives de rebaixa fiscal que el PP ja ha anunciat al llarg d'aquesta legislatura i que passen per eliminar traves burocràtiques, fer deduccions als emprenedors i eliminar barreres. "L'austeritat és el millor antídot per a les retallades del futur", ha dit.

Acord PNB-PP-PSE per deixar fora Bildu

Mariano Rajoy manté que Bildu és un partit pro-ETA i, per tant, hauria d'estar fora de les institucions. Per aquest motiu no ha dubtat a mostrar-se partidari d'un acord PNB-PP-PSE a Sant Sebastià, on Bildu va ser el partit més votat, per impedir que pugui governar. L'acord, ha apuntat, també seria possible a les diputacions forals de Guipúscoa i Àlava. "Ara toca que el PSE i el PNB s'aclareixin, és el moment d'actuar amb sentit comú i sensatesa", ha sentenciat.