L'exgeneral militar serbi, Ratko Mladic, compareixerà davant del Tribunal Penal internacional per l'antiga Iugoslàvia a les nou del matí d'aquest divendres, hora catalana, segons ha confirmat el mateix tribunal. Com ja ha repetit en diverses ocasions, Mladic es declararà innocent pels crims de la guerra de Bòsnia que se li imputen. Un dia després de l'extradició de l'acusat, el fiscal en cap del tribunal, Serge Brammertz, ha afirmat que s'intentarà que el cas no s'allargui gaire com ha passat en altres judicis similars que s'han dut a terme a l'Haia. D'altra banda, ha assegurat que el desig de Sèrbia d'aconseguir ser estat membre ha estat molt important a l'hora d'aconseguir detenir Mladic.

L'excomandant militar serbi-bosnià, Ratko Mladic, va ser extradit aquest dimarts des de Sèrbia cap els Països Baixos, després de fugir setze anys de la justícia. L'acusat ja ha anunciat que es declararà innocent dels crims durant la guerra de Bòsnia pels quals se l'acusa, que inclouen la organització del setge de 43 mesos infringit sobre la capital bosniana, Sarajevo, i la massacre de 8.000 musulmans a Srebrenica, ciutat propera a la frontera amb Sèrbia. Aquest divendres el tribunal llegirà els càrrecs i escoltarà la defensa de l'acusat.

En una entrevista amb la radio austríaca, ORF, Brammertz, ha exposat que la Cort intentarà que el cas no s'allargui gaire, com ha passat en altres ocasions, però que la seva durada dependrà de l'estat de salut de Mladic i de si decideix tenir un advocat que porti el cas, o bé si al final es defensa ell mateix, segons informa Reuters.

"Ara mateix no puc dir quan durarà. El problema mai és l'acusació, perquè la llista amb els càrrecs està preparada, el problema és quan temps necessita la defensa per preparar el cas", ha explicat.

Brammertz ha afegit que Sèrbia ha estat ràpida en extradir l'acusat, tot i que ha trigat "molt de temps" en descobrir-ne el parador. De fet, ell mateix ha preguntat a Sèrbia com és que Mladic va poder eludir la justícia durant els últims anys. "Volem verificar qui ha ajudat Mladic a amagar-se durant els últims anys i que se'n responsabilitzi", ha afirmat Mladic.

Tot i això, el fiscal en cap ha afirmat que el "desig" de Sèrbia d'entrar a la Unió Europea "ha estat molt important" a l'hora de detenir Mladic.

L'excomandant, de 69 anys, va ser arrestat en una granja al nord de Sèrbia propietat del seu cosí, i actualment es troba extradit a una presó propera a l'Haia.

Finalment, el jutge ha afegit que ara a Sèrbia li toca centrar-se en la recerca de Goran Hadzic, un serbi que també està perseguit per la Cort de l´ONU.

Mentalment inestable

L'advocat i la família de Mladic han afirmat reiteradament que l'acusat està mentalment inestable i que no es troba en condicions per ser extradit al Tribunal. Aquest dimarts, però, la cort va rebutjar les al•legacions i hores després Mladic es trobava aterrant a un aeroport de Rotterdam per passar a disposició judicial.