L'exgeneral serbobosnià i presumpte criminal de guerra Ratko Mladic es troba a l'hospital de la presó del Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia (TPII), segons ha anunciat aquest dijous el seu advocat d'ofici, ja que el seu estat de salut s'ha deteriorat per llargs anys de negligència.

"Ratko Mladic és a l'hospital de la presó (...) no ha tingut atenció sanitària adequada durant anys i el seu estat no és bo", ha subratllat l'advocat de Belgrad Aleksandar Aleksic, designat pel TPII per defensar Mladic, en declaracions a Reuters.

L'advocat ha confirmat que Mladic ha perdut la funcionalitat d'una mà a causa d'un infart cerebral que va patir fa anys però ha assenyalat que continua mentalment capacitat i és conscient dels seus actes.

Prèviament, Milos Saljic, l'advocat a Sèrbia de Mladic, havia assenyalat que el presumpte criminal de guerra va ser tractat per càncer el 2009. En declaracions a Reuters, l'advocat, que aquesta setmana no va aconseguir evitar l'extradició del seu client a l´Haia argumentant problemes de salut, ha indicat que ha "rebut un informe mèdic que demostra que Mladic va ser operat i va rebre quimioteràpia per tractar d'un limfoma el 2009 ".

La ministra de Justícia sèrbia, Snezana Malovic, ha tret importància a aquesta informació, considerant que forma part dels esforços de Mladic per evitar la seva extradició, mentre que una portaveu del tribunal de l'Haia, on està previst que l'exgeneral serbobosnià comparegui divendres al matí, ha preferit no fer comentaris al respecte.

"Té dret a defensar-se de la manera que cregui millor", ha assenyalat Malovic a Reuters a Belgrad. "Estic segura que tindrà l'atenció mèdica adequada a l'Haia", ha afegit la ministra, subratllant que "quan va arribar aquí (a Belgrad) i va passar els exàmens mèdics, vam arribar a la conclusió que havia estat rebent la teràpia adequada".

Els mitjans serbis han publicat una còpia d'un diagnòstic mèdic que indica que Mladic va rebre tractament en un hospital serbi no identificat entre l´abril i el juliol del 2009. Saljic el va trametre al tribunal "com a prova que no és apte per ser extradit i sotmès a un judici".

Bruno Vekaric, de l'oficina del fiscal de crims de guerra de Sèrbia, ha assenyalat que Mladic "va ser examinat pels metges del tribunal que li van diagnosticar que havia patit infarts cerebrals i tensió alta". "Pel que fa a l'informe de càncer, crec que va ser una mentida que buscava ajornar l'extradició, però ho comprovarem", ha assenyalat a Reuters.