El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha criticat la lentitud de la Comissió Europea (CE) en la crisi del cogombre, en una entrevista a RNE. Al seu parer, des que la ministra d'Hamburg va reconèixer que la contaminació no venia dels cogombres espanyols, la CE hauria d'haver reaccionat amb més "contundència i rapidesa". El president ha recordat que les analítiques ja han deixat clar que l'E.coli no té origen espanyol i que exigirà "explicacions suficients i reparacions contundents" a les instàncies que calgui, europees o alemanyes. Ben al contrari, Zapatero ha lloat l'actitud espanyola un cop detectat l'error, ja que considera que ha actuat amb "celeritat i contundència".

"M'hauria agradat una reacció més clara de la Comissió, sobretot aclarint el joc de la UE pel que fa a les fronteres". Així de clar ha estat Zapatero respecte de la crisi del cogombre, un producte que té una excel·lent qualitat i pel qual exigirà la "reparació del dany causat davant les institucions" pertinents quan tinguin els instruments jurídics.

A més de "censurar la reacció per part de les autoritats d'Hamburg", Zapatero vol que el govern federal alemany assumeixi "la responsabilitat global" per "un error clamorós". En aquest sentit, ha afirmat que demanarà les "explicacions suficients" i exigirà "reparacions contundents".

Segons Zapatero, el govern espanyol ha actuat amb "celeritat i contundència" tan bon punt s'ha sabut que no eren productes espanyols els causants de la contaminació. Ha defensat el sistema d'informació, polític i diplomàtic que s'ha posat en marxa per restaurar la comercialització dels productes espanyols.

El president espanyol també ha criticat l'actitud del cap de l'oposició, Mariano Rajoy, perquè "enlloc de criticar el govern, s'hauria pogut dirigir a alguna autoritat europea i fer alguna gestió". Tot i això, Zapatero ha assegurat que posarà "tots els mitjans per restaurar" la comercialització dels cogombres.

Campanya per recuperar la imatge de l'horta espanyola

La ministra de Medi Ambient, Rural i Marí, Rosa Aguilar, i els consellers d'Agricultura de les CCAA han acordat aquest dijous reclamar a les autoritats europees que ajudin a reparar els danys que les falses acusacions sobre els cogombres espanyols han causat sobre el sector de l'horta i la fruita, especialment sobre en unes exportacions que tenen un volum de 2.000 milions d'euros anuals. De moment reclamen a Europa que donin suport al finançament de campanyes d'informació i promoció per recuperar el prestigi del sector i eliminar "qualsevol núvol de dubte" sobre les hortalisses i la fruita estatal, però també parlen de "mesures de compensació" perquè el sector es pugui recuperar "de manera immediata".

En declaracions als mitjans el secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, ha recordat que les "suposicions" i "incerteses" de les autoritats alemanyes respecte al cogombre espanyol han tingut repercussions "molt negatives" en l'exportació de productes frescs des de l'Estat, especialment cap a un mercat alemany que representa una facturació 2.000 milions anuals, però també hi ha hagut "efectes col·laterals" com el tancament de fronteres per part de Rússia.

"Teníem la certesa que nosaltres no érem els causants d'aquest problema i així s'ha demostrat", ha afirmat, però "el dany" al sector afecta "un prestigi que no podem deixar erosionar" i ha provocat "anomalies als mercats" que encara continuen avui, perquè malgrat que ahir dimecres es va començar a recuperar la compra de productes espanyols "s'ha produït una retracció" no només en la compra de cogombres, sinó en altres fruites i hortalisses.

Segons Puxeu, el que més preocupa en aquests moments a l'Estat "és veure com recuperem aquesta posició i quines mesures de mercat es posen en marxa, com la retirada de productes de mercat, les compensacions als productors i per descomptat la posició de defensa de la qualitat dels productes espanyols". Per aquest motiu Estat i CCAA han acordat sol·licitar a les autoritats europees que donin suport a campanyes de promoció per "recuperar el prestigi d'aquests productes al mercat".

Segons Puxeu, després de cinc dies de crisi cal posar en marxa tots els mecanismes "perquè l'impacte sigui el mínim possible", i també fan falta "mesures de compensació" perquè el sector es pugui "recuperar de manera immediata sense que hi hagi el mínim dubte sobre el sistema de producció". "El que necessitem és que la Comissió Europea aporti certeses perquè ningú mai mes pugui posar en dubte la qualitat dels nostres productes alimentaris".

Pel que fa a les mesures de compensació, Puxeu ha avançat que l'Estat sol·licitarà al Consell Europeu que s'estableixin les mesures de valoració dels danys produïts i, posteriorment, de les compensacions que en deriven.