L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va expressar la seva preocupació pel fet que el bacteri intestinal E.coli s'està transmetent de persona a persona a través dels excrements o per la via oral. "Per aquesta raó voldríem que es reforcessin els missatges relatius a la higiene personal", va afirmar l'epidemiòloga de l'Organització, Andrea Ellis. De fet, la via oral-fecal és la que té major repercussió en famílies, centres educatius i guarderies, fet pel qual l'OMS va insistir que "la mesura de prevenció més eficaç és rentar-se les mans després d'anar al lavabo i abans de tocar els aliments".

Un total de dotze països han informat de més de 1.800 casos d'infectats, va assegurar l'Oficina Regional Europea de l'OMS a Copenhaguen. En tots els casos menys en dos es tracta de gent que resideix o ha visitat recentment el nord d'Alemanya durant el període d'incubació de la infecció, amb l'excepció d'una persona que es va infectar després de tenir contacte amb algú que havia estat a Alemanya.

Per altra banda, Ilse Aigner, titular alemanya d'Alimentació, Agricultura i Consum, i Rosa Aguilar, ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, treballen en col·laboració i estudien la possibilitat de demanar ajudes a la Unió Europea (UE). Seria la compensació als pagesos afectats per la "crisi del cogombre". El país d'Angela Merkel continua treballant per localitzar el focus de la infecció que ha matat 18 persones, 17 d'elles, germàniques. Mentrestant, Alfredo Pérez Rubalcaba, vicepresident primer del Govern i responsable d'Interior, va posar "en alerta" els microbiòlegs de l'Estat; només per si de cas.

Aguilar i Aigner estudien la possibilitat de demanar a la UE que ajudi els afectats per la "crisi del cogombre". Ho va anunciar la ministra alemanya, que va justificar les acusacions del seu país cap als cogombres espanyols. Segons va dir, quan es van descobrir les infeccions per E.coli, el país va viure una situació "dramàtica" i va prendre les mesures d'acord amb la UE.

El seu objectiu sempre va ser protegir a la població europea. "No vam assenyalar Espanya, vam avisar tot Alemanya després d'haver trobat aquests patògens en cogombres procedents d'Espanya. També es va alertar del risc als tomàquets, enciams i cogombres de tot el nord d'Alemanya, independentment del país del qual vinguessin".

Finalment, el primer ministre rus, Vladímir Putin, va afirmar que revisarà la fonamentació del veto a les importacions de verdures procedents de la Unió Europea, però va advertir que per a Rússia allò important és preservar la salut de la seva població. "Francament, no sé amb quin esperit es contradiu la prohibició, però els cogombres fan una olor realment desagradable", va dir el cap del Govern.