El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, ha demanat avui a les comunitats autònomes que s'apliquin en la reducció de la despesa perquè l'Estat espanyol pugui complir l'objectiu de reduir el dèficit públic al 6%.

En la seva participació en la XXVII Jornada del Cercle d'Economia, Fernández Ordóñez ha manifestat que "hauríem d'esperar que, a partir d'ara, les autoritats autonòmiques i locals no endarrereixin més les decisions enèrgiques de reducció de la despesa que són imprescindibles".

Per al governador, "no és una tasca fàcil", però ha assegurat que, al terreny del que ha denominat "consolidació fiscal", "hi ha poc a dir i molt per fer" ja que, segons el seu parer, "tothom ha de ser conscient que el 6% fixat en el Programa d'Estabilitat és un tema crucial, perquè incomplir-lo seria molt greu".

"Ningú ho ha fet a Europa, és un esforç importantíssim. Només als grecs se'ls està demanant ara. El prendre la decisió és una bona política, però després cal complir-la", ha insistit el màxim responsable del banc central.

Per això, Miguel Ángel Fernández Ordóñez ha sol·licitat que "tots els nivells de govern compleixin aquest any rigorosament els seus compromisos d'ajust".

Segons l'opinió del màxim responsable del banc central espanyol, aquesta reducció de la despesa pública és una de les tres principals tasques pendents que té l'economia espanyola per recuperar la credibilitat dels mercats internacionals i aconseguir, per tant, millors tipus d'interès per a les seves emissions de deute, cosa que ha qualificat com "la millor contribució que pot fer l'Estat espanyol per resoldre les crisis de l'euro".

Les altres dues tasques pendents són la reforma del sistema de caixes i "un canvi profund -ha dit- en el marc legal i institucional de l'ocupació".

En el seu discurs, Fernández Ordóñez ha contraposat l'avançat del sanejament de les caixes a com es troben de pendents tant la reforma laboral com l'ajust de la despesa, en especial a les CCAA.

Sobre la reforma laboral, Miguel Ángel Fernández Ordóñez ha reconegut que "una reforma d'aquest tipus no ens portaria ràpidament a situar la nostra taxa d'atur en la mitjana europea, que està per sota del 10%".

No obstant això, ha mantingut el governador que "una reducció de la taxa d'atur, per modesta que fos al principi, tindria conseqüències molt favorables sobre la confiança interna i externa en l'economia espanyola".

"La reforma del marc institucional de l'ocupació és imprescindible per augmentar la productivitat i, així, recuperar la competitivitat i augmentar la nostra taxa de creixement", ha dit Fernández Ordóñez.

El governador, en canvi, ha destacat la bona marxa de la reestructuració del sistema de caixes, destacant que "fins ara s'ha anat complint en els termes i terminis previstos pel legislador".

Per a Fernández Ordóñez, només "queda encara per executar el tram final del que està escrit en el Decret Llei de recapitalització que es va aprovar al febrer", però s'ha mostrat optimista sobre que es pugui complir el calendari previst que culminarà el 30 de setembre amb l'aprovació dels plans presentats per les caixes.

Sobre algunes preguntes respecte a l'actuació del Banc d'Espanya per contenir la bombolla, Fernández Ordóñez ha replicat que "jo dedico poc temps al passat, al que van haver de fer els meus antecessors".

"Defensaré els meus antecessors i el que Espanya va fer, perquè l'origen fonamental van ser els baixos tipus d'interès. Però és evident que s'havia d'haver vist que hi havia tipus d'interès baixos i s'havia d'haver intentat parar això", ha assenyalat.

Fernández Ordóñez ha opinat que "és difícil que un regulador pugui parar això. La introducció de provisions dinàmiques -ha destacat- van ser molt positives i la gran banca ha pogut resistir gràcies a l'acumulació dels seus recursos".

"Això no va impedir que el crèdit arribés a créixer a ritmes del 20%, però potser hagués crescut més, i em sembla absolutament injust dir que el Banc d'Espanya no va fer absolutament res", ha al·legat Fernández Ordóñez.