Els malalts afectats pel bacteri Escherichia coli ja s'estenen a 12 països, segons ha informat aquest divendres l'Organització Mundial de la Salut en un comunicat. A més d'Alemanya, s'han registrat casos a Àustria (2), República Txeca (1), Dinamarca (17), França (6), Holanda (4), Noruega (1), Espanya (1), Suècia (33), Suïssa (2), Regne Unit (7), Estats Units (22). Les xifres corresponen al darrer balanç de l'OMS, del 2 de juny. D'altra banda, L'institut Robert Kock, un centre alemany de control de les malalties, ha comunicat que, en els darrers dos dies, s'han registrat 199 nous casos de persones afectades per la soca mortal del bacteri Escherichia coli, el qual ja ha causat 17 morts.

Excepte dues persones, tots els afectats als 12 països són de persones que resideixen o que han estat recentment al nord d'Alemanya durant el període d'incubació de la infecció (que es manifesta tres o quatre dies després de la ingesta).

Dels 199 casos que ha registrat l'institut Robert Kock, s'han detectat 149 afectats per la infecció de l'E.coli i 50 pel síndrome urèmic hemolític causat pel bacteri. Aquestes darreres xifres eleven el nombre de total de casos a 1.733 des de l'1 de maig.

Alemanya encara no ha identificat la font del brot letal del bacteri Escherichia coli i segueix recomanant a la població que no mengi vegetals crus com cogombres, enciam i amanides al nord del país, tal com ha informat un portaveu del ministeri de Salut aquest divendres.

Els investigadors consideren que poden trigar mesos a comprendre la nova soca d'E.coli

Des de la ciutat nord-americana de Chicago, un grup de científics que estan fent proves a la nova soca a Europa han esbrinat que el bacteri es combina amb una toxina molt verinosa amb una espècia de cola que fa que es quedi enganxada als intestins dels pacients. Segons informa Reuters, encara es trigarà mesos fins que l'equip d'investigadors comprenguin completament les característiques del bacteri que ha matat 17 persones a Europa. De moment, l'equip tem que aquest brot d'E. coli sigui el més tòxic que ha colpejat la població del món.

De la seva banda, l'enviat de la Unió Europea a Moscou, Fernando Valenzuela, ha dit aquest divendres que la restricció de Rússia als imports de vegetals crus des de la Unió Europea no estava justificada i contradiu les normes de l'Organització Mundial del Comerç. Rússia va implementar la prohibició després d'acusar Brussel·les de no donar-li prou informació sobre el brot. Valenzuela ha repetit la crida feta per la UE per aixecar la prohibició imposada aquest dijous i ha dit que confia que la situació es "resolgui" en els propers dies.

La Unió Europea van exportar 594 milions d'euros en vegetals l'any passat, mentre que les importacions de vegetals des de Rússia van suposar només 29 milions d'euros, segons les dades de la UE. Les xifres no deixen clar quina proporció d'aquesta quantitat eren productes crus.