El secretari de Defensa dels Estats Units, Robert Gates, ha assenyalat que podria haver-hi converses de caràcter polític amb els talibans a final d'aquest any si les tropes de l'OTAN -que són a l'Afganistan en col-laboració amb els soldats estatunidencs- fan avenços militars en el terreny, cosa que augmentaria la seva pressió sobre els insurgents.

A la mostra més clara dels esforços nord-americans per buscar la reconciliació amb els talibans, Gates ha afegit que els progressos sobre el camp de batalla afganès estan acostant les converses amb els insurgents.

"Si podem mantenir aquests èxits, si podem expandir la bombolla de seguretat, si tenim proves que els talibans estan sota pressió i que les seves defenses estan sent minvades, potser aquest hivern la possibilitat d'alguna forma de converses polítiques o d'una reconciliació sigui prou factible per tenir alguna esperança de progrés", ha manifestat durant el Diàleg Sangri-La sobre seguretat, celebrat a Singapur.

Els comentaris de Gates arriben després de la publicació de diversos informes que apunten que els Estats Units ha començat a arribar a acords secrets amb els talibans abans de la retirada de tropes del país el juliol com a part del procés de cessió de totes les operacions de combat a les forces de seguretat afganeses de cara al 2014. Fonts nord-americanes han assenyalat que hi ha hagut contactes, però que no constitueixen un procés de pau.

La mort de l'exlíder d'Al-Qaida, Ossama bin Laden, el mes passat en el complex d'Abbottabad (Pakistan), es veu com un pas positiu en el procés de reconciliació amb els insurgents, que estan més centrats a expulsar les tropes estrangeres del país que en una agenda global com la que Al-Qaida ha perseguit fins ara.

"És clar que els talibans han de tallar les seves relacions amb Al-Qaida, han d'acceptar viure sota la Constitució afganesa i han de deixar les armes i viure en una societat que el Govern tingui el monopoli de l'ús de la força", ha apuntat Gates.

"Dit això, els talibans són probablement una part de la base política de l'Afganistan en aquest punt, i poden, si se cenyeixen a les regles que he descrit, tenir un paper polític en el futur del país", ha postil·lat.