L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha confirmat aquest divendres que el bacteri intestinal E.coli enterohemorràgic (EHEC) pot transmetre de persona a persona a través de la femta o per la via oral.

"Aquest tipus de transmissió ens preocupa i per això voldríem que es reforcin els missatges relatius a la higiene personal", ha declarat l´epidemiòloga de l'OMS, Andrea Ellis.

L'especialista ha assenyalat que de moment tots els casos detectats "estan relacionats amb el nord d'Alemanya", de manera que es creu que l'exposició a l'estranya bacteri "està limitada a aquesta àrea".

Sobre les vies de transmissió, ha explicat que el contagi "pot passar sense una higiene adequada", de manera que una mesura de prevenció eficaç és rentar-se les mans després d'anar al bany i abans de tocar els aliments.

El nord d'Alemanya concentra el 95 per cent de casos: 1.213 d'E.coli enterohemorràgic (EHEC), dels quals 6 van resultar mortals, i 520 de la Síndrome urèmica hemolítica (SUH), amb 11 morts.

El nombre de malalts en un total de dotze països s'eleva a 1.823 i d'ells 18 han mort.

L´EHEC té un període d'incubació mitjà de tres a quatre dies, amb la majoria de pacients que es recuperen en deu dies, però en una petita part dels pacients -principalment nens i persones grans- la infecció pot portar al SUH, una malaltia greu que es caracteritza per causar insuficiència renal aguda.

Quan apareix el SUH sorgeix la malaltia en tota la seva gravetat, amb un risc de mortalitat entre el 3 i el 5 per cent, segons dades de l'OMS.

El SUH és la causa més comuna d'insuficiència renal greu en nens i pot causar complicacions neurològiques fins al 25 per cent de pacients i deixar seqüeles.

En una conferència de premsa, Ellis ha esmentat que un aspecte inusual d'aquest brot és l'important nombre de casos de SUH i també el fet que els adults estiguin resultant els més afectats, quan normalment no és el grup de major risc.

Així mateix, ha comentat que el major impacte que s'observa entre les dones es degut a "preferències alimentàries", ja que tendeixen a consumir més vegetals crus en amanides, i es creu que és allà on hi ha l'origen del bacteri.

"El més probable és que en aquest cas la manera de transmissió sigui a través dels aliments, però no sabem com. I això tampoc vol dir que no pugui ser una altra cosa", ha emfatitzat, després d'explicar que l'aigua, el contacte amb animals o amb persones infectades també són altres maneres de transmissió.

D'altra banda, ha precisar que la variant del bacteri letal que circula a Alemanya s'havia vist ja en l'ésser humà, però sempre de manera esporàdica i mai en situacions epidèmia. L'experta ha reconegut que "hi ha alguna cosa en aquest bacteri que la fa particularment virulenta", però encara no s'ha desxifrat el que és.

Sobre el tractament, ha indicat que l'OMS desaconsella l'administració d'antidiarreics o antibiòtics "perquè poden empitjorar la situació", encara que "pot haver casos particulars que els requereixen".

Entre les raons -ha afegit- és que els antidiarreics alenteixen el trànsit intestinal, el que fa que el risc d'absorció de la toxina alliberada per l´E. coli sigui major.