Una dona de dretes, fill d'un expresident empresonat per crims contra l'autoritat, s'enfronta a un excomandant de l'exèrcit d'esquerres en les eleccions presidencials al Perú que es celebren aquest diumenge. Es preveu un combat molt igualat entre Keiko Fujimori i Ollanta Huamal per liderar un país de democràcia jove i economia en expansió, combat que, amb tot, sembla atorgar un cert avantatge al candidat de l'esquerra, segons les últimes enquestes. Si es compleixen, Ollanta Humala podria ser el nou president del Perú.

Les enquestes d'opinió, però, indiquen que ambdós candidats estan molt a prop. Ollanta Humala, un militar de carrera que ha moderat les seves opinions anti-capitalistes des que va perdre les eleccions del 2006 per molt poc, ha estat acusat per la seva oponent, Keiko Fujimori, de ser un lacai del president veneçolà Hugo Chávez. És la carta que juga amb més força la filla de l'expresident empresonat, de 36 anys, que té el favor de la classe empresarial i inversora al país.

Algunes enquestes més recents han mostrat un Humala amb un lleuger avantatge respecte Fujimori, avantatge que seria insuficient per superar el marge d'error de la pròpia estadística. Però l'última enquesta abans de les eleccions, feta per Ipsos aquest dissabte, ha donat una distància de 3,8 punts a Humala, en el que seria, de complir-se, una victòria clara, encara que molt ajustada.

La campanya ha estat dura, i ambdós candidats han tingut arguments contundents per debilitar el rival. Humala, per exemple, ha atacat Fujimori recordant que havia exercit càrrecs en el govern del seu pare, Alberto Fujimori, que va governar el Perú durant la dècada dels 90 del segle passat, i que va clausurar el Congrés per consolidar el poder el 1992.

De la seva banda, la jove Fujimori ha contraatacat advertint que Humala podria desmantellar les reformes de lliure mercat implementades pel seu pare, mesures que van ajudar a impulsar un auge econòmic sense precedents durant la passada dècada després d'anys de caos i d'enfrontaments de guerrilles.

Per apel·lar als votants indecisos en una campanya de segona volta que ha polaritzat el Perú, Fujimori ha demanat perdó pels excessos del seu pare, mentre que Humala ha promès ser prudent amb l'economia i respectar els inversors estrangers, que preveuen invertir 40.000 milions de dòlars en projectes petrolífers i de mineria al país durant la pròxima dècada.