Una vintena d'espanyols, en la seva majoria treballadors de l'ambaixada al Iemen, abandonaran aquest país en la primera fase d'evacuació posada en marxa davant l'escalada de la violència que s'ha viscut en els últims dies. Això ho va comunicar ahir la ministra d'Afers Estrangers i Cooperació, Trinidad Jiménez, després d'inaugurar el XVI Fòrum Espanya-Estats Units que es va celebrar a Oviedo.

Segons la titular d'Exteriors, en una primera fase estarien disposats a sortir del país una vintena d'espanyols, entre el personal de l'ambaixada i cooperants, principalment. Jiménez va assegurar que el Ministeri d'Afers Estrangers ja va decidir divendres que calia activar la fase de preevacuación del Iemen en coordinació amb els socis europeus i que els produeix "major tranquil·litat" que la UE decidís engegar els mecanismes per portar a terme aquesta operació.

Divendres "ja teníem clar que els tretze treballadors de l'Ambaixada d'Espanya més alguns cooperants poguessin tenir tots els mitjans necessaris per poder sortir amb la màxima brevetat ja que la seguretat s'ha començat a complicar en les últimes hores", va afegir la ministra, que va reconèixer també que no tots els espanyols que estan en aquest país han mostrat la seva disposició a abandonar-lo.

La Unió Europea va activar ahir mateix el Mecanisme de Protecció Civil (MIC) per coordinar l'evacuació dels seus ciutadans del Iemen, cosa que implicarà als ciutadans comunitaris que desitgin deixar el país però no afectarà a la presència diplomàtica europea.

Alemanya tanca ambaixada

En paral·lel, el Govern d'Alemanya va anunciar el tancament temporal de la seva ambaixada al Iemen. "L'equip que encara està a l'ambaixada abandonarà el país tan aviat com sigui possible i quan es pugui fer de manera segura", va assenyalar la Cancelleria germànica en un comunicat. La nota va agregar que la decisió es pren "malgrat que els combats no van dirigits directament contra els estrangers".

El president iemenita, Ali Abdallah al- Salih, va abandonar ahir el seu país en direcció a l'Aràbia Saudita per rebre tractament de les ferides que va patir divendres en un atemptat a Sanà, van informar fonts del Ministeri d'Exteriors saudita. Les fonts, que van demanar l'anonimat, no van aclarir si Salih havia arribat ja al regne. De moment, a última hora d'ahir, ni les autoritats de l'Aràbia Saudita ni les del Iemen van confirmar oficialment el viatge del president.

Al llarg del dia es va especular sobre un possible trasllat de Salih després que cinc alts càrrecs iemenites viatgessin la matinada de dissabte per rebre tractament de les ferides sofertes en l'atemptat de divendres a Sanà contra el complex presidencial. Aquests responsables són el primer ministre Alí Mohammad al Muyawar, els presidents de la Cambra Alta i Baixa del Parlament, Yehia al Rai i Abdelaziz Abdelgani; el viceprimer ministre per a Assumptes de Defensa i de Seguretat Rashad al Alemi i el secretari adjunt del governant Partit del Congrés General Popular, Sadeq Amin Abu Ras.

Ahir, un assistent de la Presidència va assegurar que Salih havia resultat ferit lleu a la part posterior del cap per l'impacte d'un projectil en una mesquita del complex presidencial, on es trobava resant al costat dels altres alts càrrecs iemenites.

No obstant això, existeixen dubtes sobre el seu estat de salut, ja que en la gravació d'àudio que divendres es va difondre podia apreciar-se que li costava respirar.

Calma relativa

Durant la jornada d'ahir es va viure un ambient de calma relativa a Sanà amb l'inici d'un alto el foc, auspiciat per l'Aràbia Saudita, entre les forces governamentals i els milicians del líder tribal opositor Sadeq al Ahmar. En la gravació d'àudio Salih va acusar Al Ahmar, dirigent de la tribu Hashed, i els seus germans d'estar darrere de l'atemptat i va clamar venjança contra ells, mentre que el cap tribal va negar en un comunicació qualsevol implicació.

Els enfrontaments armats entre les forces del règim i els partidaris d'Al Ahmar van esclatar el 23 de maig passat després que Salih rebutgés per tercera vegada signar una iniciativa presentada pels països del golf Pèrsic a favor d'una transferència pacífica del poder. Mentrestant, a la ciutat del sud de Taiz, el cap de la policia de la província del mateix nom va resultar ferit de gravetat ahir en un atac comès per un grup armat, van assenyalar fonts dels cossos de seguretat.

Segons les fonts, el general Abdallah Qeiran va ser atacat per homes armats, suposadament pertanyents a l'oposició política, en un carrer de Taiz, la segona principal ciutat del Iemen. Així mateix, dos agents van resultar ferits per l'impacte d'un projectil de morter contra la seu del Departament de Seguretat Política (serveis secrets) en aquesta localitat.

Saquejos i assalts

Per altra part, alguns testimonis van informar que un grup armat va saquejar l'edifici del Consell Provincial de Taiz després d'enfrontar-se amb els guàrdies d'aquesta mateixa institució. També van ser assaltades oficines de l'empresa estatal de l'aigua, de la Comissió Electoral Suprema i de l'agència de notícies oficial Saba.

Els atacs es produeixen després que diumenge passat les forces de seguretat desallotgessin per la força milers de manifestants opositors de la plaça Al Hurreya (la llibertat), al centre de Taiz, prop del Consell Provincial.