L'atac terrorista comès contra una patrulla de l'Exèrcit a Cuzco, al sud-est del Perú, que va deixar almenys cinc militars morts, va trencar la calma que es va viure ahir a la segona volta electoral per elegir al pròxim president de la nació entre Ollanta Humala i Keiko Fujimori. Les enquestes no aconsegueixen discernir un clar vencedor i s'haurà d'esperar als resultats definitius, previstos entrada la matinada d'aquest dilluns.

Sonre l'atac, el governant peruà, Alan García, va lamentar ahir la mort dels militars, als quals va qualificar de "màrtirs de la democràcia", doncs van morir "quan marxaven a custodiar el normal desenvolupament en una zona perillosa". Ll'atac es va produir dissabte, a les 16.00 hores locals, a la localitat de Choquetira, districte de Vilcabamba, província de la Convenció, quan una patrulla militar es dirigia a custodiar el procés electoral en aquesta zona.

Els peruans a Catalunya

Sobre les eleccions peruanes viscudes des de Catalunya, prop del 64 per cent dels ciutadans d'aquest país amb dret a vot residents a Catalunya i Andorra van acudir ahir a votar, un índex de participació una mica inferior al registrat a la primera.

El cònsol del Perú a Barcelona, Héctor Matallana, va explicar que al Palau Sant Jordi, on estaven cridats a votar 33.202 peruans residents a les províncies de Barcelona i de Girona, van exercir el seu dret un total de 19.400 persones. El Consolat no disposava ahir encara de les dades de participació dels aproximadament 2.000 peruans de Tarragona, que havien d'anar a votar a la seu del consistori tarragoní, i a Lleida i el Principat d'Andorra, a les urnes al Centre Llatinoamericà de Lleida.