Eleccions al Perú

Humala guanya les eleccions presidencials al Perú

El líder nacionalista ofereix "un govern de concertació i d'ampla base" per a la "la integració llatinoamericana"

 22:12  
Ollanta Humala.
Ollanta Humala. EFE

LIMA | EFE El nacionalista Ollanta Humala ha guanyat les eleccions presidencials celebrades diumenge a Perú i s´ha ofert a liderar "un govern de concertació i d'ampla base" que busqui "la integració llatinoamericana".

Amb un 90,5 per cent dels vots de les eleccions presidencials del Perú escrutats, el nacionalista Ollanta Humala amplia el seu avantatge al 51,36% dels vots davant el seu rival, Keiko Fujimori, que obté el 48,63%, segons les últimes dades oficials difosos aquest dilluns.

Aquest últim informe de l'Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE) indica que el candidat de Guanya Perú obté 7,2 milions d'vots, mentre que Fujimori arriba als 6,8 milions de vots.

Davant els primers resultats oficials, Humala ha emès un breu pronunciament i s´ha dirigit cap a la Plaça Dos de Maig, on ha presidit un míting davant milers de persones que l´han esperat durant diverses hores.

"La gran transformació que avui dia arriba a Palau de Govern, és el producte del treball de milions de peruans, homes i dones, que han lluitat per defensar la democràcia i els seus valors i que avui són aquí representats", ha afirmat.

Davant els seus seguidors, molts d'ells de procedència humil i que l´han victorejat mentre onejaven banderes peruanes i de l'aliança nacionalista Guanya Perú, el president electe ha renovat el seu "compromís amb el poble peruà de creixement econòmic amb inclusió social".

"Treballarem les relacions internacionals buscant afirmar al Perú com un país que cerca la unitat llatinoamericana, buscarem relacions de germanor amb cada poble de la regió. Continuar allò que s'ha fet bé, corregirem les coses que s´han fet malament i farem la transformació", ha emfatitzat.

Això s'aconseguirà, ha dit, "lluitant i no donant-li caserna a la corrupció i als corruptes" i ha demanat als seus compatriotes treballar al seu costat perquè "aquesta tasca no serà fàcil".

Però Humala també ha deixat clar que és conscient que "governar no és tema d'una sola persona", de manera que s´ha compromès a convocar "els millors quadres tècnics, independents, intel•lectuals, per poder fer un govern de concertació, un govern d'ampla base, on cap se senti exclòs i tots representats ".

El president electe ha reiterat que lluitarà de manera ferma contra corrupció i ha assegurat que al seu país "hi ha plata, cal utilitzar-la amb responsabilitat, però cal fer-ho per vèncer la desigualtat".

"El meu únic cap és el poble peruà", ha delimitat davant el clam dels seus seguidors, als quals els ha dit que, malgrat el gran creixement econòmic dels darrers anys al seu país, "no pot ser possible que diguin que el Perú avança quan hi ha dotze milions de pobres".

Enllaços recomanats: Premis cinema