El ministre de Sanitat alemany, Daniel Bahr, ha reconegut la "capacitat insuficient" del sistema sanitari del nord del país per afrontar la gran quantitat d'afectats pel bacteri 'E.Coli' en un brot que ha causat ja 19 morts i uns 1.700 infectats arreu d'Europa.

"Afrontem una situació tensa pel que fa a l'atenció sanitària", ha reconegut Bahr en declaracions publicades pel 'Bild am Sonntag'. La regió més afectada és la zona d'Hamburg, de manera que ja han començat a traslladar els pacients menys greus a altres destinacions.

Des de l'Hospital Regi Clinics, als afores d'Hamburg, també reconeixen els problemes de saturació. "Tots els hospitals de la zona estan al límit. Podem afrontar-ho, però alguns dels nostres pacients han hagut de ser desviats a altres centres, especialment els afectats per la síndrome urèmica hemolítica (SUH) o els qui necessitin diàlisi", ha explicat un portaveu de l'hospital.

"Les operacions per a les malalties no letals s'estan reprogramant. Sembla que la situació pot millorar, ja que ara només tenim 60 pacients que han de ser aïllats en comparació dels 109 que hi havia divendres", ha assenyalat.

Reunió de la Unió Europea

D'altra banda, els ministres de Sanitat de la UE analitzaran aquest dilluns a la reunió que celebren a Luxemburg com afrontar el brot infecciós de 'E.coli' amb focus al nord d'Alemanya i l'origen del qual, inicialment es va atribuir als cogombres espanyols, encara no ha aconseguit trobar-se.

"Espero una discussió concreta i fructífera d'aquesta important qüestió", ha dit en un comunicat el comissari de Sanitat, John Dalli, "amb l'esperança que puguem consolidar els nostres esforços per fer front el brot de l''E. coli'. Dalli ha exigit a les autoritats alemanyes que intensifiquin el treball per detectar l'origen del brot.

A la reunió de Luxemburg està prevista l'assistència de la ministra de Sanitat, Leire Pajín. Les autoritats espanyoles han criticat Alemanya per culpar els cogombres espanyols sense proves i han lamentat el que consideren una reacció tardana de l'Executiu comunitari.

El mercat europeu s'ha reobert a les verdures espanyoles després que totes les anàlisis fetes a Alemanya i Espanya demostressin que els cogombres espanyols no són l'origen del brot.

Però diversos països, començant per Rússia, han prohibit la importació de verdures procedents de la UE fins que s'aclareixi la situació. L'Executiu comunitari ha titllat de desproporcionats aquests embargaments i ha reclamat que s'aixequin de seguida.