Uns 300 restaurants andalusos van repartir ahir gaspatxo gratis en col·laboració amb una campanya en defensa de les hortalisses andaluses després de l'alarma de l'administració alemanya pel brot d'E.Coli i que ha afectat l'exportació de cogombre. La campanya "Pren-te un gaspatxo", llançada per la cadena Ser a Andalusia, compta amb el suport de les associacions d'empresaris de restauració des de Huelva a Almeria, i promou que els andalusos preparin un gaspatxo a casa seva o bé que acudeixin als bars col·laboradors, ja que en citar la campanya els clients són obsequiats amb un got de gaspatxo. Així, des de primera hora del matí, els bars adherits a aquesta campanya van incloure el gaspatxo com a plat principal de les seves cartes. Des del migdia, els bars adherits a la idea van començar a rebre els clients "amb molta més gent de l'habitual demanant gaspatxo, encara que algunes espontàniament, sense conèixer la campanya", va dir Manuel Contreras, hostaler sevillà establert a Islantilla (Huelva). huelva efe/ddg

Moltes eren les hipòtesis que s'estudiaven sobre el possible focus d'infecció del bacteri E.Coli que ja s'ha cobrat 22 morts. Els cogombres espanyols, un mercat d'Hamburg, un restaurant a la ciutat de Lubeck ... Les últimes investigacions apunten a un nou llegum, els brots de soja cultivats en territori germànic. Així ho va anunciar el responsable d'Agricultura de l'Estat de la Baixa Saxònia, Gerti Lindemann. Mentrestant, els centres hospitalaris d'Alemanya estan totalment col·lapsats segons va assegurar el ministre de Sanitat alemany, Daniel Bahr. Tant és així que alguns dels pacients van haver de ser traslladats a altres centres hospitalaris.

Sembla que les investigacions sobre el focus infecciós d'E. Coli avancen. El responsable d'Agricultura de l'estat de Baixa Saxònia, Gerti Lindemann, va apuntar a una granja alemanya de brots de soja com a possible causa de la infecció per la nova soca del bacteri E. Coli, que fins ara ha costat la vida a 22 persones.

La xifra d'afectats a tot Europa supera ja els dos milers. Lindemann va assegurat que existeix "un rastre molt clar" que porta a aquesta explotació. El bacteri hauria contaminat diferents partides de brots de soja d'aquesta mateixa empresa destinades a restaurants i majoristes dels estats d'Hamburg, Schleswig-Holstein Mecklenburg-Pomerània Occidental, Hesse i la Baixa Saxònia.

A l'espera dels resultats que podrien conèixer-se dilluns, Lindemann va recomanar a la població que s'abstingui de menjar brots d'aquest tipus.

D'altra banda, el ministre de Sanitat alemany, Daniel Bahr, va alertar del col·lapse dels centres hospitalaris germànics, especialemnt els que es troben pròxims a Hamburg, possible focus de la infecció que ja s'ha cobrat 22 morts.

Des de l'hospital Regi Clinic, situat als afores d'Hamburg, van confirmar els problemes de saturació. Un portaveu del centre va anunciar que alguns dels seus pacients van haver de ser trasllats a altres clíniques, "especialment els afectats pel síndorme urèmic hemolític (SUH) o que necessiten anàlisis". A més, les operacions "per a les malalties no letals" estan sent reprogramades. El titular de Sanitat alemany es va mostrar optimista en afirmar que "la situació pot millorar", ja que ha descendit el nombre de pacients que necessiten estar en règim d'aïllament.

La UE debat avui la crisi

Per part seva, els ministres de Sanitat de la UE analitzen avui a la ?reu?nió que celebren a Luxemburg com afrontar el brot infecciós amb focus al nord d'Alemanya on l'origen, que inicialment es va atribuir als cogombres espanyols, encara no ha aconseguit confirmar-se.

El comissari de Sanitat, John Dalli, va assegurar que espera una discussió "concreta i fructífera", amb "l'esperança de poder consolidar esforços per fer front al brot d'E. Coli". Així mateix, Dalli va exigir a les autoritats alemanyes que intensifiquin el treball per trobar el focus infecciós. A la reunió de Luxemburg està prevista l'assistència de la ministra de Sanitat, Leire Pajín. Una vegada que l'anàlisi ha provat que els cogombres espanyols no són l'origen del brot, el mercat europeu s'ha reobert a les verdures espanyoles. No obstant això, diversos països, com Rússia, han prohibit la importació de verdures procedents de la UE fins que s'aclareixi la situació.

Reunió Alemanya-Espanya

A més, el secretari d'Estat per a la UE, Diego López Garrido, es reunirà dimecres a Berlín amb el Govern alemany per reclamar ajudes per al sector hortofructícola espanyol pels danys causats per la crisi sanitària provocada pel bacteri E.Coli a Alemanya i altres països europeus.

López Garrido mantindrà una trobada amb el seu homòleg alemany, Werner Hoyer, per estudiar vies d'ajuda als pagesos que han vist frenades les exportacions d'hortalisses, en especial del cogombre, van informar fonts del Ministeri d'Afers Estrangers.