La ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Rosa Aguilar, ha advertit a la Comissió Europea que Espanya no acceptarà "qualsevol cosa" com a compensació per l'anomenada crisi dels cogombres, que ha provocat importants pèrdues en el sector hortofructícola a causa de l'alarma creada pel bacteri 'E.coli', i ha exigit que les ajudes que aproven els 27 siguin "d'acord amb els danys ocasionats", després que Brussel·les s'hagi compromès a revisar a l'alça la seva proposta de desbloquejar 150.000.000 d'euros per als agricultors europeus afectats.

"Espanya no es conformarà amb qualsevol cosa. Això ha de quedar clar perquè la defensa dels nostres agricultors és plena i total, i hem subratllat que el comissari havia de millorar substancialment la proposta", ha declarat als mitjans a Luxemburg, al terme de una reunió extraordinària de ministres d'Agricultura de la UE convocada per examinar les possibilitats de suport als productors de fruites i hortalisses.

El comissari del ram, Dacian Ciolos, ha plantejat aquest dimarts als ministres europeus crear un fons específic per a aquesta crisi dotat amb 150 milions d'euros, amb l'objectiu de cobrir al voltant del 30% de les pèrdues del sector des que el passat 26 de maig Berlín apuntés erròniament als cogombres espanyols com a font de la contaminació per un brot de 'E. coli'.

Després d'escoltar que la "majoria" de les delegacions consideraven insuficient aquesta oferta, Ciolos ha deixat clar que tant el pressupost com les normes de la UE li permeten un marge "molt limitat" per assistir als damnificats, però s'ha compromès a "revisar a l'alça" la seva primera proposta i presentar aquest mateix dimecres una altra xifra.

Espanya, França i altres països van rebutjar de ple la primera oferta de Brussel·les per considerar insuficient, ja que un fons de 150 milions d'euros permetria cobrir únicament un 30% de les pèrdues causades per aquesta crisi, davant del 100% que exigeixen els països més afectats.