Mentre continuen les investigacions per determinar el focus del brot d'E.coli que ha causat ja 21 morts a Alemanya i una a Suècia, augmenten les crítiques contra les autoritats germàniques per la seva mala gestió de la crisi sanitària. El Ministeri de Defensa del Consumidor de Baixa Saxònia (nord d'Alemanya), que va apuntar diumenge alavors germinades de soja d'una granja de cultiu biològic d'aquest estat federat com a focus d'infecció, va anunciar que les primeres 23 mostres analitzades per detectar la presència del bacteri han donat negatiu. La investigació està sent complicada perquè des que es va declarar el brot ja han passat diverses setmanes. Els experts estan analitzant 40 mostres de brots vegetals procedents d'una granja de cultiu biològic a la localitat de Bienenbüttel, al districte de Uelzen. El ministeri regional va advertir, no obstant això, que no s'espera que la investigació, que es realitza juntament amb l'Institut Federal d'Avaluació de Riscos a Berlín, ofereixi resultats a curt termini.

Nous resultats

Per altra banda, està previst que avui es coneguin els resultats de les anàlisis efectuades a un paquet de 100 grams amb una barreja de llavors germinades procedent de la granja afectada i que un pacient d'Hamburg encomanat amb el bacteri conservava a la seva nevera

Paral·lelament, la ministra federal d'Agricultura i Defensa del Consumidor, Ilse Aigner, va qualificar de correcta la recomanació de les autoritats regionals de Baixa Saxònia de no consumir brots vegetals "mentre la sospita no quedi totalment descartada".

Així mateix, els ministres d'Agricultura de la Unió Europea estudiaran avui en una reunió extraordinària a Luxemburg la creació d'un fons "especial" per compensar el sector hortofructícola europeu per les pèrdues patides arran de la crisi del bacteri E.coli, l'origen del qual va ser atribuït inicialment per les autoritats alemanyes a uns lots de cogombres procedents d'Espanya. La hipòtesi que s'estudia és la de crear un fons especial per a una situació especial semblant a les ajudes específiques que es van donar per als productors de llet el 2009 o per als afectats per la greu crisi de dioxines a Irlanda de l'any 2008.

Finalment, Leire Pajín, titular de Sanitat, va iniciar la seva ronda de reunions internacionals per la crisi que ha provocat el bacteri E.coli. En la cita amb els seus homòlegs a Luxemburg, va sol·licitar que la Unió Europea millori els sistemes d'alerta sanitària i enforteixi els mètodes d'investigació per evitar situacions similars a la que viu el vell continent des que es van descobrir els casos d'infecció. En aquest sentit, la UE es planteja reformar el sistema d'alerta per evitar noves alarmes prematures i sense suficient base científica, mentre segueix sense aclarir-se l'origen del brot,