ÚLTIMA HORA
Crisi sanitària

La compensació pels cogombres es debat a la UE

Els ministres d'Agricultura europeus estudiaran aquest matí la creació d'un fons especial

 14:11  
Un treballador tira una caixa de cogombres sobre tones d´aquesta hortalissa.
Un treballador tira una caixa de cogombres sobre tones d´aquesta hortalissa. EFE

EP / BRUSSEL·LES Els ministres d'Agricultura de la Unió Europea estudiaran aquest matí en una reunió extraordinària a Luxemburg la creació d'un fons "especial" per compensar el sector hortofructícola europeu, per les pèrdues sofertes arran de la crisi del bacteri 'E.coli', l'origen del qual va ser atribuït inicialment per les autoritats alemanyes a uns lots de cogombres procedents de l´Estat espannyol.

La hipòtesi que s'estudia és la de crear un "fons especial per a una situació especial" a similar a les ajudes especials que es van donar per als productors de llet el 2009 o per als afectats per la crisi de dioxines a Irlanda el 2008, segons han avançat fonts comunitàries, que no han donat detalls sobre la suma amb el qual es podria dotar el fons. S'espera que els Estats membres presentin les seves estimacions dels danys i que el debat se centri en "com i quant" es pot ajudar, han apuntat altres fonts europees.

El comissari d'Agricultura, Dacian Ciolos, va advertir la setmana passada que els instruments que disposa la UE per donar suport als agricultors en aquesta crisi són "limitats", però es va comprometre a examinar "totes les opcions legals" per plantejar solucions més enllà de les previstes per la Política Agrària Comuna (PAC) - per retirar part de la producció del mercat, fins a un màxim del 5% del volum total - i de les subvencions públiques.

En el cas de les ajudes de la PAC el problema és que la gestió d'aquests suports depèn en general de les organitzacions agràries (que a l´Estat espanyol agrupen al 32% dels agricultors), el que deixaria fora els productors independents. A més, són subsidis cofinançats al 50% entre Brussel·les i els Estats membres. Pel que fa a les subvencions públiques, la UE fixa un límit de 7.500 euros en tres anys com a màxim per a les ajudes que no requereixen notificació prèvia a Brussel·les.

Fonts comunitàries reconeixen que es tracta en qualsevol cas de quantitats molt inferiors a les pèrdues declarades pel sector hortofructícola europeu i per això admeten la necessitat d'explorar altres alternatives. Només a l´Estat espanyol, el sector ha calculat les seves pèrdues en 200 milions d'euros setmanals, mentre que altres països com França, Països Baixos i Bèlgica han vist caure les seves vendes entre un 50 i un 90% des que va començar la crisi.

Els mercats d'Alemanya i altres països de la UE es van tancar en un principi a les fruites i verdures espanyoles per l'alarma creada en assenyalar erròniament uns lots de cogombres andalusos com l´origen del brot i ara Rússia ha vetat l'entrada de qualsevol producte hortofructícola europeu a seu territori.

L´Estat espanyol ha deixat clar en el si de la UE el "malestar profund" per la gestió "irresponsable" que han fet les autoritats alemanyes d'aquesta crisi i ha exigit "compensacions" de les arques comunitàries pels "greus danys" que han patit els agricultors. La pròpia cancellera alemanya, Angela Merkel, i la Comissió Europea s'han mostrat partidaris d'indemnitzacions comunitàries per als agricultors afectats en "el conjunt de la UE".

La ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Rosa Aguilar, assisteix a la reunió i exigirà a la UE rescabalar "al 100%" els danys soferts pels productors espanyols a causa de la crisi, segons ha avançat aquest dilluns.

A més del debat amb el comissari Ciolos, els ministres d'Agricultura rebran de la ministra del ram alemanya l'última informació sobre les investigacions per detectar l'origen de la contaminació. Les anàlisis preliminars realitzats als últims sospitosos –els brots de soja produïts en Baixa Saxònia Saxònia- han resultat negatius i persisteix la incògnita sobre la font del brot.

També assisteix a la reunió el comissari de Salut i Protecció al Consumidor, John Dalli, que aquest dilluns s'ha reunit amb els responsables europeus de Sanitat i ha defensat l'eficàcia del sistema europeu d'alerta. En la seva opinió aquest mecanisme no necessita ser reformat, encara que s'ha mostrat favorable a fer "ajustos" perquè en un futur l'alerta s'activi sobre la base del que exigeixin les dades científiques i "no per qualsevol declaració".

Enllaços recomanats: Premis cinema