L'exgeneral serbobosnià i presumpte criminal de guerra Ratko Mladic ha amenaçat en arribar a la presó del Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia (TPII) de portar a terme una vaga de fam si aquest no atén totes les seves exigències, entre les quals atenció mèdica i ajuda per pagar al seu advocat, segons informa avui el diari serbi 'Blic'.

"Vaig cometre l'error de la meva vida de no haver-me suïcidat, però com que sóc aquí, reclamo que compliu les meves peticions i em doneu una atenció mèdica adequada, un advocat i permeteu la meva família em visiti", haurien estat els termes en què, segons 'Blic', es va expressar Mladic després d'arribar a l'Haia extradit per Belgrad la setmana passada.

"Si no ho feu, deixaré de prendre medicaments que porto amb mi així com el menjar que em porteu", va advertir l'excomandant serbobosnià, acusat de crims de guerra i genocidi pel seu paper entre altres en el setge de Sarajevo i la massacre de Srebrenica.

Segons el diari, Mladic ha demanat al TPII que li doni ajuda per poder pagar el seu advocat, ja que ell no té mitjans, i si no els rep es posarà en vaga de fam.

Problemes de salut

D'altra banda, 'Blic' afirma que Mladic no té càncer, després que la setmana passada el seu advocat a Sèrbia publiqués un informe mèdic en què s'assenyalava que havia patit aquesta malaltia el 2009 i va ser sotmès a quimioteràpia.

Segons el rotatiu serbi, el mal estat de salut de l'exgeneral serbobosnià es deu als dos infarts cerebrals que va patir, el primer el 1996, del qual va ser tractat a l'Hospital Mèdic Militar. El 2008 en va patir un altre i ell mateix es va aplicar la mateixa teràpia que en l'anterior sense consultar amb els metges, segons la font consultada per 'Blic'.

Els sospitosos de crims de guerra serbis que es troben a la presó del TPI han demanat que s'enviï un equip de facultatius a l'Haia per a examinar-. El ministre de Sanitat serbi, Zoran Stankovic, ha assenyalat al diari que s'està estudiant aquesta petició.

"Estem intentant preparar un equip especialitzat de metges adequat, ja que els sospitosos de crims de guerra pateixen diferents malalties", ha explicat el ministre, que no considera que hi hagi problemes en què metges serbis treballin al costat de metges holandesos.