El núvol de fum i cendres que emanen del sistema volcànic Puyehue-Cordón Caulle, al sud de Xile, va paralitzar virtualment el transport aeri tant en aquest país com en els seus veïns del Con Sud. A Xile, les aerolínies Lan i TAM van suspendre les sortides dels seus vols des de Santiago cap a diferents ciutats de l'Argentina, Uruguai i Brasil.

Lan va anunciar la cancel·lació de quatre vols a Buenos Aires, un a la ciutat argentina de Córdoba i un altre a Montevideo, fins on ha arribat la cendra del Cordón Caullé, situat a uns 1.800 quilòmetres de la capital argentina i que va entrar en erupció dissabte passat després de registrar-se activitat sísmica en el sistema volcànic en el qual està ubicat. També l'aerolínia brasilera TAM va decidir suspendre un vol amb destinació a Sao Paulo.

No obstant això, la situació més complexa es viu a l'Argentina, on el núvol del complex volcànic xilè afecta 10 de les 23 províncies i va obligar l'estatal Aerolinias Argentinas i la seva subsidiària Austral a cancel·lar "fins a nou avís" tots els seus vols nacionals i internacionals. A més, van quedar suspesos fins demà els vols nocturns de les dues companyies cap a la ciutat de Mendoza, capital de la província homònima, i la veïna Santiago de Xile.

La xilena Lan, que també opera vols interns a l'Argentina, va decidir cancel·lar diverses operacions as aeroports de Buenos Aires, Neuquén, Bariloche, Córdoba i Mendoza, mentre que també es van suspendre serveis de les nord-americanes Delta i United Airlines des de i cap a Buenos Aires i Santiago de Xile.

Aquestes mesures se sumen al tancament ordenat dilluns dels aeroports de Bariloche, el major centre de turisme hivernal del país, dels d'altres quatre ciutats de la Patagònia i del de Bahía Blanca, al sud de la província de Buenos Aires, després del que la Secretaria de Transports de l'Argentina va formar un comitè de crisi per al seguiment de la situació. Bariloche, en emergència des de dissabte, va patir una gran apagada degut a la caiguda de cendres, que també van passar per Buenos Aires.