Crisi alimentària

L´Estat diu que els 150 milions de la UE ´són insuficients´

Exigirà que Brussel·les torni als productors "el 90 o 100%" del valor del mercat dels cogombres perduts

 12:48  
L´eurodiputat independent d´UPyD Francisco Sosa Wagner, amb un cogombre durant la seva intervenció davant el ple de l´Eurocambra, aquest dimarts.
L´eurodiputat independent d´UPyD Francisco Sosa Wagner, amb un cogombre durant la seva intervenció davant el ple de l´Eurocambra, aquest dimarts. EFE / Parlament Europeu

EP / LUXEMBURG La ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí del govern espanyol, Rosa Aguilar, ha advertit que el fons amb 150 milions d'euros d'ajudes que proposa crear la Comissió Europea per compensar les pèrdues dels pagesos europeus, no només els espanyols, per la crisi provocada pel bacteri ´E.coli´ "no és suficient" i ha insistit que exigirà a la UE que es torni als productors el "90 o 100%" del valor de mercat de la mercaderia perduda.

A la seva arribada a la reunió extraordinària de ministres d'Agricultura de la UE que se celebra aquest dimarts a Luxemburg per explorar les possibilitats d'ajuda per als pagesos de tota la UE, Aguilar ha deixat clar que l´Estat no fixarà una xifra concreta de les compensacions que demana per al seu sector hortofructícola mentre la situació no s'estabilitzi perquè, ha dit, "el dany no ha cessat".

150 milions per a tots els productors europeus

El comissari europeu d'Agricultura, Dacian Ciolos, ha anunciat que proposarà dotar amb 150 milions d'euros el fons d'ajudes destinat a compensar els pagesos europeus afectats per l'anomenada crisis del cogombre, provocada en el marc de l'alarma alimentària que pateix Alemanya.

"Vull proposar llançar 150 milions d'euros; veurem després les peticions que arriben", ha dit Ciolos en declaracions a la seva arribada al Consell de Ministres, que es reuneix amb caràcter extraordinari a Luxemburg per tractar aquest assumpte.

El comissari ha precisat que les ajudes abraçaran tot el període des del començament de la crisi fins a finals de juny i ha insistit que les compensacions "cobriran" tant als productors associats en organitzacions agràries com els pagesos independents.

Enllaços recomanats: Premis cinema