Jorge Semprún va ser homenatjat ahir per representants de la cultura i la política, que van destacar el compromís amb la llibertat de l'escriptor i exministre, mort dimarts a la nit a París als 87 anys. Així, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va afirmar que Semprún forma part ja de la història "dels millors demòcrates d'Europa i d'Espanya". Zapatero va destacar que l'exministre va ser "un militant de les llibertats, un militant de la cultura, del pensament" i, a més, "un bon titular de Cultura del Govern d'Espanya".

Paral·lelament, l'expresident del Govern Felipe González va afirmar que Semprún va ser un "fantàstic" ministre de Cultura i en va destacant la seva "immensa vàlua personal". González va recordar que el va cridar per formar part del seu Govern per diverses raons, però sobretot per la seva vàlua i pel que representava per a Espanya i per a Europa, després de passar pels camps de concentració nazi.

Per part seva, el president del PP, Mariano Rajoy, es va referir a l'exministre com un intel·lectual que va saber expressar durant la seva vida "un compromís de primera mà amb la dignitat humana, la llibertat i la democràcia".

Hores abans, l'exministre i exsecretari general de l'OTAN, Javier Solana, va lamentar que Espanya no li hagi "fet justícia". Solana va destacar que qui va ser company seu al Govern de Felipe González "va fer moltíssim per Espanya en moments molt difícils", i va destacar la seva vocació europeista i el seu caràcter excepcional.

Pel que fa a Catalunya, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va elogiar la "comprensió" mostrada per Semprún cap a l'autonomia, mentre que el també expresident Pasqual Maragall va declarar que "ha mort una part d'Europa".

Finalment, la novel·lista xilena Isabel Allende va lamentar la mort de l'exministre, encara que "la meravella d'una persona com ell és que la seva obra queda". "La seva presència segueix existint per a la cultura espanyola", va afegir.