Com havia promès dimarts, la Comissaria Europea d'Agricultura va revisar a l'alça la quantitat destinada a compensar els pagesos damnificats per la "crisi del cogombre". Va presentar una nova proposta, que passa dels 150 milions d'euros inicials a 210 milions. Amb aquesta xifra, Brussel·les pretén cobrir el 50 per cent de les pèrdues, un percentatge "insuficient" per al sector hortofructícola espanyol, que va demanar que no es converteixi aquest assumpte en una "subhasta" i va recordar que és el principal exportador d'aquests productes, a la vegada que el més perjudicat en aquesta situació, que encara no ha arribat al seu final. El Govern va defensar que "la immensa majoria" d'aquestes ajudes hauria de viatjar cap a Espanya.

Així, la nova proposta amplia de tres a cinc la llista d'hortalisses cobertes per aquestes ajudes. Als cogombres, els tomàquets i els enciams se sumen els carbassons i els pebrots. Tots els pagesos podran accedir a aquestes compensacions, tant els adscrits a alguna organització agrària com els independents. El comissari Dacian Ciolos va explicar que "la prioritat és ajudar els productors de verdures el més ràpid possible", perquè els diners "tenen un valor diferent" si es paguen després d'una crisi o un any més tard. Per això, el comissari d'Agricultura espera que els Vint-i-set donin el seu vistiplau a la proposta dimarts que ve. "Els pagesos necessiten l'ajuda ara", va afegir.

Rosa Aguilar, responsable de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, considera que la revisió a l'alça suposa "un avanç important", però "insuficient". Més encara, pensa que "la immensa majoria" dels 210 milions "hauria d'arribar a Espanya", el país "més perjudicat". El Govern va recordar que "s'ha causat molt dany injustament i sense cap prova".

L'Executiu estudia una línia especial de finançament a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) a la qual podran acollir-se els pagesos afectats per la denúncia falsa d'Alemanya contra el cogombre espanyol i la seva relació amb l'origen de la infecció causada pel bacteri E.coli. Ho va anunciar al Congrés el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, qui va destacar que la indemnització que es va proposar a la reunió del Consell de Ministres d'Agricultura és "manifestament insuficient".

Per part seva, els pagesos esperen que Brussel·les no els "humiliï" ni els "insulti" amb el tema de les ajudes i van demanar un mínim de 1.000 milions d'euros, perquè "el problema no ha acabat". Paral·lelament, productors de fruites i hortalisses van regalar a Madrid uns 40.000 quilos de productes de l'horta espanyola per demanar el suport dels consumidors després de la "crisis del cogombre", que ja ha provocat pèrdues en el sector agrari superiors als 350 milions d'euros.

Finalment, la directora general de Salut Pública i Sanitat Exterior, Carmen Amela, va advertir que podria no trobar-se mai l'origen del brot de la infecció causada pel bacteri E.coli, que ha provocat ja la mort d'almenys 25 persones a Alemanya.