El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha promès aquest dimecres que ell i el seu executiu seran "el més exigents possibles" amb la Unió Europea perquè compensi el sector hortofructícola per la denúncia falsa d'Alemanya contra el cogombre espanyol en la infecció del bacteri 'E.coli'.

"No pararem de mobilitzar esforços" per rescabalar al sector, ha assegurat Zapatero en resposta al portaveu de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, en la sessió de control del Congrés, en què ha anunciat la possibilitat d'obrir una línia de finançament "especial singular" de l'ICO per als afectats.

El cap de l'executiu espanyol ha dit que la indemnització proposada aquest dimarts per la UE en la reunió del consell de ministres d'agricultura, de 150 milions d'euros, és "manifestament insuficient" i el comissari del ram s'ha compromès a fer una altra proposta.

Entre les accions de l'executiu central, ha subratllat la campanya que es farà amb el sector per recuperar la confiança en els mercats i la que farà el govern alemany per tornar a posar els productes de l'horta espanyola "en el lloc que els correspon" .

A més, ha assegurat que el govern espanyol està mantenint reunions "al més alt nivell" i tot el sector diplomàtic està treballant per aconseguir que països com Rússia i "algun del Golf" reobrin els seus mercats als productes hortofructícoles espanyols.

El portaveu de CiU ha dit al president que el sector no està satisfet amb la reacció i les actuacions del govern de Zapatero, però aquest ha insistit que s´ha actuat "des del primer moment".

Així, Zapatero ha assegurat que el seu executiu va posar des del principi "en qüestió" la declaració de les autoritats alemanyes que apuntaven al cogombre com a portador del bacteri i que "fet i fet s'ha demostrat que era completament inexacta", i després ha exigit a la UE i a Alemanya "la restitució del dany exigit i les compensacions adequades".