L'eurocomissari d'Agricultura, Dacian Ciolos, ha revisat finalment a l'alça els 150 milions que inicialment havia ofert per compensar les pèrdues dels agricultors per les acusacions infundades d'Alemanya i ha fixat en 210 milions d´euros les ajudes per als pagesos europeus afectats per la crisi del cogombre. Brussel·les indemnitzarà els productors de cogombres, tomàquets i enciams, però també els de carbassons i pebrots, que en un primer moment no havien de rebre les ajudes. Això suposarà que, als pagesos agrupats en organitzacions, la Comissió Europea els pagarà fins el 70% de les pèrdues (segons el preu de referència de cada hortalissa entre el 2008 i el 2010) i als independents fins el 50%, en comptes del 30% ofert fins ara.

Ciolos respon així a les queixes del govern espanyol i de vuit socis més de la UE (Alemanya, Bèlgica, França, Dinamarca, Grècia, Països Baixos, Portugal i Polònia) que havien demanat que les compensacions cobreixen entre el 90% i el 100% de les pèrdues. El mateix José Luis Rodríguez Zapatero havia criticat aquest dimecres al matí que els 150 milions oferts per Ciolos eren "manifestament insuficients", tot i que Brussel·les ha deixat molt clar que el pressupost comunitari no permetrà cobrir totalment les pèrdues. Els 210 milions que Ciolos ha posat damunt la taula són, en teoria, la seva última oferta, tot i que només representen el 0,38% del pressupost total anual de la Política Agrícola Comuna.

"He decidit ampliar el pla d'urgència a dos productes fortament perjudicats per aquesta crisi, es tracta dels carbassons i els pebrots que s'afegeixen als cogombres, els tomàquets i enciams que ja es preveia subvencionar", ha anunciat l'eurocomisari romanès. Ciolos presentarà dimarts que ve la nova proposta als experts dels 27 i si l'aproven els agricultors podran començar a reclamar les ajudes aquest mateix juny o juliol. Brussel·les argumenta que no pot anar més enllà del 70% perquè es corre el risc de sobrecompensar els afectats (és a dir, pagar als productors més diners dels que haurien ingressat si haguessin venut la seva mercaderia normalment).

"És difícil saber com evolucionaran els mercats mentre la font de contaminació no estigui identificada", ha admès Ciolos, que de moment només compensarà les pèrdues registrades entre el 26 de maig i el 30 de juny. La patronal europea de productors ha xifrat en 307 milions d'euros setmanals les pèrdues del sector, molt per damunt dels 210 milions oferts per Ciolos. L'eurocomissari ha renyat Alemanya perquè deixi d'estendre el pànic sense proves científiques: "El que està clar és que la font no sembla pas que estigui pas fora d'Alemanya i no podem acusar el conjunt dels productors de fruites i verdures pel que ha passat".

"He decidit augmentar el nivell de compensació, apujant-lo del 30% previst inicialment al 50% del preu de referència de les hortalisses, per al conjunt dels pagesos, pertanyin o no una organització de productors', ha informat Ciolos. A més, els agricultors associats a una agrupació de productors "tindran accés a altres ajudes complementàries i això els permetrà rebre una compensació de fins el 70%", ha afegit l'eurocomissari d'Agricultura, que aquest dimarts havia limitat al 30% les compensacions i havia deixat fora les ajudes als carbassons i els pebrots. "Immediatament disposarem d'un pressupost de 210 milions per a aquestes ajudes", ha explicat.