El Tribunal Penal Internacional (TPI) investiga si les tropes lleials al mandatari libi Moammar al-Gaddafi han violat centenars de dones, tal com suggereixen algunes proves en disposició del fiscal general del tribunal, Luis Moreno-Ocampo. Segons el fiscal, es tracta d'un nou aspecte de la repressió del coronel Gaddafi.

Moreno-Ocampo afegeix que també s'investiga si les forces del règim van rebre medicaments, com Viagra, per cometre crims sexuals, segons recull la BBC.

El mes passat aquest fiscal va demanar als jutges del TPI que emeteren ordres d'arrest contra Gaddafi, el seu fill Saif a l'Islam i el cap d'Intel•ligència libi, Abdullah al Sanussi. Els acusa de cometre dos crims contra la humanitat -assassinat i persecució- i pensa que tenen gran part de la responsabilitat pels atacs contra la població civil al començament del conflicte, quan van morir entre 500 i 700 civils. El govern libi, que no reconeix al TPI, nega aquestes acusacions.

En la seva visita a la seu central de l'ONU a Nova York, Moreno-Ocampo ha anunciat que en el cas d'emetre les ordres, afegirà el càrrec de violació. "Mai va ser el patró que va utilitzar per controlar la població. La violació és un nou aspecte de la repressió, i per això teníem dubtes al començament però ara estem més convençuts", ha declarat.

En opinió del fiscal general del TPI, d'aquesta manera el règim libi pretendria desanimar els insurgents. Moreno-Ocampo sosté que en algunes zones s'haurien produït un centenar de violacions.