Les contraanàlisis realitzades amb llavors germinades procedents d'una granja sospitosa del nord-oest d'Alemanya han confirmat que són l'origen de l'agressiva variant O104 del bacteri E. coli que ha causat més de 30 morts en aquest país i un a Suècia.

Un portaveu del Ministeri alemany d'Agricultura i Defensa del Consumidor va anunciar ahir que l'Institut Federal d'Avaluació de Riscos havia determinat que aquesta perillosa soca del bacteri es trobava en una partida de brots procedents d'una empresa de la Baixa Saxònia.

Es tracta d'una granja de cultiu biològic de la localitat de Bienenbüttel, en el districte de Uelzen, on diverses empleades van contraure la malaltia fa algunes setmanes i que va subministrar els seus productes a diversos restaurants, entre els clients dels quals es va registrar un elevat nombre de malalts, així com a supermercats.

El portaveu ministerial va assenyalar que les contraanàlisis de l'Institut Federal d'Avaluació de Riscos confirmen els realitzats anteriorment per les autoritats sanitàries de l'estat federat de Renània del Nord Westfàlia, que aquest divendres van localitzar el focus infecciós.

Peça clau

"Els resultats dels laboratoris són una peça important en la cadena de proves per determinar que els brots crus són la font fonamental de les infeccions d'E. coli de les últimes setmanes", van assenyalar des del Ministeri.

Les llavors germinades en forma de brots que van donar positiu van ser trobades a la regió de Bonn, a l'oest del país, en les escombraries d'una família en la qual dos membres van emmalaltir després d'ingerir aquesta verdura.

Des de principis de maig, els casos d'infecció han afectat a Alemanya al voltant de 2.800 persones, de les quals 32 han mort i més de 700 han patit el perillós síndrome urèmic hemolític (HUS) que pot arribar a causar danys renals i cerebrals irreparables.

D'altra banda, la Comissió Europea confia que Rússia aixequi la veda a les verdures europees després que Alemanya hagi confirmat que l'origen del brot d'E. coli va ser una partida de llavors germinades d'una granja de Baixa Saxònia.

El comissari europeu de Sanitat, John Dalli, va afirmar en un comunicat que ara que "la font de contaminació està identificada, els consumidors europeus i els socis comercials poden tenir plena confiança en la seguretat de les verdures europees".

Va assegurar que la CE i els països de la UE extrauran conclusions d'aquesta crisi amb l'objectiu de reforçar el sistema d'alerta i de resposta comunitaris.

Així mateix, va indicar que les investigacions epidemològiques continuaran fins a completar els detalls i establir els vincles entre afectats, botigues i granges ?d'Alemanya.