La publicació de 24.000 correus electrònics de Sarah Palin va revolucionar ahir la premsa dels Estats Units, que es va afanyar a destapar les seves intencions presidencials més primerenques, les seves opinions sobre Barack Obama i fins i tot les amenaces de mort que va rebre.

Des de primera hora del matí, periodistes i fotògrafs de tot el país es van congregar davant d'una petita oficina del Capitoli d'Alaska, a Juneau, per rebre les seves còpies dels correus electrònics que Palin va enviar durant part de la seva etapa com a governadora de l'estat, entre 2006 i 2008.

Alguns d'ells, com el Washington Post i el New York Times, han desplegat extensos equips de redactors i voluntaris que passaran el cap de setmana escodrinyant cadascuna de les converses que Palin va intercanviar amb el seu marit Todd i més de 50 funcionaris estatals.

Moguts pels rumors que Palin vol entrar en la carrera republicana a la presidència el 2012, cada mitjà ha pagat 725 dòlars per construir la seva pròpia base de dades electrònica amb les converses, que omplen sis caixes de 25 quilograms cadascuna.

Molts dels mitjans van demanar accedir a la correspondència fa gairebé tres anys, quan van saber que l'exgovernadora enviava i rebia correus relacionats amb el càrrec en el seu compte personal de Yahoo, i han hagut d'esperar a un mandat de la legislatura estatal i a un meticulós procés de revisió a l'oficina de Palin.

Les primeres hores de lectura i anàlisi no han descobert cap revelació escandalosa, però sí han obert una finestra a les opinions de la política republicana i la seva manera d'encarar el càrrec de governadora.

"Els milers de correus electrònics mostren que Sarah Palin era una governadora molt implicada. Tothom hauria de llegir-los", va dir a la revista Politico el tresorer de l'oficina de Palin, Tim Crawford.

A més de detallar la presa de decisions en els assumptes que més van marcar el seu mandat, com la construcció d'un gasoducte de gairebé 3.000 quilòmetres de longitud, les converses retraten, per exemple, l'escassa simpatia de Palin cap a les sol·licituds dels mitjans de comunicació perquè fes públics els seus assumptes.

"Seguiré estant consternada pels mitjans, i estic agraïda que vosaltres no sigueu part dels estranys costums del món mediàtic d'avui dia", va escriure Palin en un correu a membres del seu equip el setembre de 2008, poc després de fer-se pública la seva candidatura a la vicepresidència.

Les converses de principis d'aquest any també revelen que Palin coquetejava amb la idea de ser la companya de fórmula de John McCain mesos abans de l'anunci, que va sorprendre tot el país i es va presentar com un fet inesperat fins i tot per a la pròpia governadora.

En un altre dels correus més citats per la premsa, datat el 19 de setembre de 2007, el sotsdirector legislatiu del Govern estatal, Chris Clark, va recomanar a Palin que es reunís, durant una visita a Washington, amb un tal Pete Rouse.

"És el cap de personal d'un tipus anomenat Barack Obama", va escriure Clark. La conversa no aclareix si Palin i Clark parlaven en to irònic o si realment ignoraven qui era Obama, que havia entrat en la carrera demòcrata a la presidència el febrer d'aquell any.