Estats Units

La revolució dels correus electrònics de Sarah Palin

La premsa dels EUA ha publicat 24.000 e-mails de la governadora manifestant les seves intencions presidencials

 11:24  
Un dels correus de Sarah Palin.
Un dels correus de Sarah Palin. Reuters

EFE / WASHINGTON La publicació de 24.000 correus electrònics de Sarah Palin ha revolucionat aquest dissabte la premsa dels EUA, que han destapat les seves intencions presidencials més primerenques, les seves impressions de Barack Obama i fins i tot les amenaces de mort que ha rebut.

Des de primera hora del matí, periodistes i fotògrafs de tot el país s´han congregat davant d'una petita oficina del Capitoli d'Alaska, a Juneau, per rebre les seves còpies dels correus electrònics que Palin va enviar durant part de la seva etapa com a governadora de l'estat, entre el 2006 i el 2008.

Alguns d'ells, com el Washington Post i el New York Times, han desplegat extensos equips de redactors i voluntaris que passaran el cap de setmana escodrinyant cadascuna de les converses que Palin ha intercanviat amb el seu marit Todd i més de 50 funcionaris estatals.

Esperonats pels rumors que Palin pretengui entrar a la carrera republicana a la presidència el 2012, cada mitjà ha pagat 725 dòlars per construir la seva pròpia base de dades electrònica amb les converses, que omplen sis caixes de 25 quilograms cada una.

Tres anys d´espera

Molts dels mitjans van demanar accedir a la correspondència fa gairebé tres anys, quan van saber que l'exgovernadora enviava i rebia correus relacionats amb el càrrec al seu compte personal de Yahoo, i han hagut d'esperar a un mandat de la legislatura estatal i a un meticulós procés de revisió a l'oficina de Palin.

Les primeres hores de lectura i anàlisi no han deparat revelacions escandaloses, però sí que han obert una finestra a les opinions de la política republicana i la seva manera d'encarar el càrrec de governadora, que va decidir abandonar el juliol del 2009.

"Els milers de correus electrònics mostren que Sarah Palin era una governadora molt implicada. Tothom hauria de llegir-ho", ha dit a la revista Politico el tresorer de l'oficina de Palin, Tim Crawford.

A més de detallar la presa de decisions en els assumptes que més van marcar el seu mandat, com la construcció d'un gasoducte de gairebé 3.000 quilòmetres de longitud, les converses retraten, per exemple, l'escassa simpatia de Palin cap a les sol•licituds dels mitjans de comunicació perquè es fes públic els seus assumptes.

"Seguiré estant consternada pels mitjans, i estic agraïda que vosaltres no sigueu part de les estranyes costums del món mediàtic d'avui dia", va escriure Palin en un correu a membres del seu equip al setembre del 2008, poc després de fer-se pública la seva candidatura a la vicepresidència.

Aspiracions a la candidatura

Les converses de principis d'aquest any també revelen que Palin coquetejava amb la idea de ser la companya de fórmula de John McCain mesos abans de l'anunci, que va sorprendre a tot el país i es va presentar com un fet inesperat fins i tot per la pròpia governadora.

Al mateix temps que els seus assessors li informaven sobre les seves opcions d'entrar a la carrera, Palin rebia a la seva pàgina web missatges de suport a una hipotètica candidatura, que ella mateixa s'encarregava de reenviar, sense comentaris, als coordinadors del Govern estatal.

En un altre dels correus més citats avui per la premsa, que data del 19 de setembre del 2007, el subdirector legislatiu del Govern estatal, Chris Clark, va recomanar a Palin que es reunís, durant una visita a Washington, amb un tal Pete Rouse.

"És el cap de personal d'un tipus anomenat Barack Obama", va escriure Clark, al que la governadora va respondre: "Em sembla bé".

La conversa no aclareix si Palin i Clark parlaven en to irònic o si realment ignoraven qui era Obama, que havia entrat en la carrera demòcrata a la presidència al febrer d'aquest any.

Tampoc falten les amenaces de mort a la governadora, com la rebuda al seu web el setembre del 2008, que l'acusava de racista i afirmava que si fos un home s'hauria unit al Ku Klux Klan.

"És membre de l´NRA (Associació Nacional del Rifle) per defensar el dret de tot ciutadà blanc del sud a disparar a tots els que no siguin blancs! Sarah Palin ha de ser assassinada!", va escriure el remitent, Dominique Villacrouz.

Els correus, dels que l'oficina de Palin ha retingut almenys 2.000 per motius de privacitat, han generat centenars de cerques a les bases de dades creades per la cadena NBC o l'agència ProPublica, i més de 2.500 seguidors en el compte creat al twitter pel Washington Post per a l'ocasió, @ PalinEmails.

Però els lectors poden trobar a faltar la que potser sigui la part més sucosa de la correspondència de Palin, que encara està sent revisada a la seva oficina: la que mostra la seva vida com a aspirant a la vicepresidència i, sobretot, com va viure la derrota a les eleccions de novembre de 2008.

Enllaços recomanats: Premis cinema