Un grup de científics nord-americans ha descobert el mecanisme pel qual la nicotina ajuda a controlar la gana, una troballa que pot servir per desenvolupar nous medicaments per deixar de fumar sense engreixar, o per perdre pes.

En l'estudi, dut a terme amb ratolins i publicat a la revista Science, els investigadors van descobrir que la nicotina activa unes neurones de l'hipotàlem que avisen al cos que ha rebut prou aliment.

La nicotina actua sobre uns receptors en la superfície de les neurones que són diferents dels que desencadenen l'ànsia del tabac, el que significa que "seria possible suprimir la gana sense activar els centres de recompensa del cervell", afirma en una nota l'autora principal de l'estudi, la Dra Marina Picciotto, de la Universitat de Yale.

Picciotto recorda que molta gent no deixa el tabac per por a agafar pes. "Malauradament, és cert que fumar evita engreixar-se", assenyala. "Ens agradaria ajudar a la gent a mantenir el seu pes quan abandoni l'hàbit i potser també als no fumadors que lluiten contra l'obesitat", afegeix.

El descobriment, dirigit per la facultat de medicina de Yale i en el qual va participar el Baylor College of Medicine, es va fer quan l'investigador Yann Mineur estava estudiant un potencial medicament antidepressiu que actua sobre aquests receptors i va veure que els ratolins que el van prendre menjaven menys que aquells als quals no se'ls havia subministrat la droga.

En tractar d'esbrinar la causa, els científics van veure que un subtipus específic de receptor nicotínic, el a3beta4, determina quant menja un individu, i que quan la nicotina s'uneix a aquest receptor s'activen les neurones de proopiomelanocortina (POMC) que tallen la gana i augmenten la despesa energètica.

L'estudi obre la possibilitat de desenvolupar nous tractaments a base de nicotina per ajudar les persones a deixar de fumar i controlar l'obesitat i els desordres metabòlics en el futur, segons els científics.