El Ministeri d'Indústria obre des d'aquest divendres el termini per accedir a les ajudes recollides al Pla Renove de pneumàtics, al qual s'han adherit només tres marques: Pirelli, GT Radial i Nankang, que aporten cinc games de producte.

Segons ha informat aquest departament ministerial, el termini d'accés a les ajudes es prolongarà fins el pròxim 15 de desembre, o fins que s'esgotin els 4,8 milions d'euros amb què ha estat dotada aquesta iniciativa.

Els pneumàtics que es beneficiaran dels ajuts són els que compleixen els requeriments d'eficiència energètica, seguretat i emissió de soroll marcats per l'IDAE (Institut de Diversificació i Estalvi Energètic).

Més al detall es troben recollits en un catàleg disponible a la pàgina web de la institució (www.idae.es) i corresponen als següents models:

GT Radial Champiro Eco

Pirelli Cinturato P1

Cinturato P7

Scorpion Verd

Nankang AS-1.

Els requisits establerts en els pneumàtics per acollir-se a les ajudes s'han basat en factors com l´eficiència energètica, la seguretat (adherència en mullat) i l´emissió de soroll, definits per l'IDAE i recolzats pel sector.

Els tallers on acudeixin els usuaris aplicaran directament un descompte de 80 euros pel canvi de les quatre rodes.

Aquests ajuts es complementen amb una campanya informativa del Ministeri d'Indústria, a través de l'IDAE, per fomentar un inflat adequat dels pneumàtics per tal d'estalviar combustible.

60.000 vehicles es beneficiaran del pla

El Pla Renove de Pneumàtics contempla la renovació de fins a un màxim de 240.000 pneumàtics, l'equivalent a 60.000 vehicles, que el sector ha considerat molt reduït, ja que el mercat espanyol de reposició d'aquest component mou anualment 18 milions d'unitats.

Per al departament de Miguel Sebastián, l'aplicació d'aquesta mesura generarà un estalvi energètic calculat en 1,86 tones equivalent de petroli a l'any (ktep / any).

Les sol•licituds es canalitzaran a través dels punts de venda i instal·lació adherits voluntàriament al pla, els quals es troben en procés de registre i acreditació des del dia 10 de maig i fins a la finalització del programa, en una base de dades específica.

Fins aquest divendres s'han formulat prop de 4.000 sol·licituds d'adhesió de diferents punts de venda i instal•lació, de les quals prop de 1.300 han estat validades.

Els punts de venda i instal•lació podran comprovar en temps real, mitjançant una aplicació en línia, la disponibilitat de fons i efectuar una reserva d'aquests. D´aquesta manera, el comprador es beneficiarà directament del descompte en la factura de compra.

El principal fabricant i venedor de pneumàtics a l´Estat, Michelin, no s'ha adherit a aquest programa per considerar que no hi ha igualtat de condicions i produeix confusió entre els consumidors, a l'espera de l'aprovació de l'etiquetatge europeu, que certificarà de manera independent la eficiència de cada pneumàtic des de novembre de 2012.