Lluny de posar-se d'acord, PSOE i PP han tornat a intercanviar retrets aquest dilluns un cop s'ha donat a conèixer la notícia sobre la renúncia del vicrepresident del Tribunal Constitucional i de dos magistrats més.

El secretari d'Organització del PSOE, Marcelino Iglesias, ha fet "una crida" aquest dilluns al PP perquè "d'una vegada per totes sigui capaç d'entendre que ha de cooperar" en la renovació dels quatre membres del Tribunal Constitucional (TC) pendent des del mes de novembre. Segons Iglesias, la situació que ha desembocat en la dimissió del vicepresident Eugeni Gay i dels magistrats Elisa Pérez Vera i Javier Delgado és conseqüència dels esculls "insalvables" que els populars han anat posant en el procés de renovació. En tot cas s'ha mostrat "convençut" que el president del TC, Pascual Sala, "actuarà amb molta responsabilitat i que el TC seguirà amb la seva feina".

Els socialistes espanyols atribueixen al PP la situació que travessa el Tribunal Constitucional i que ha fet explosió aquest dilluns quan tres membres d'aquesta institució han presentat la seva dimissió. Tots tres són membres del TC des de fa nou anys i tots tres havien d'haver estat renovats al novembre. Javier Delgado, que té molt mala salut, ja havia amenaçat de presentar la dimissió anteriorment. El quart magistrat de la seva quinta, Roberto García Calvo, va morir al 2008 i tampoc ha estat substituït.

Segons el PSOE, els populars han posat pals a les rodes del procés de renovació perquè han defensat la designació de candidats com l'exportaveu del CGPJ, Enrique López, d'un perfil molt escorat a la dreta. López ja va ser a l'epicentre de la manca de renovació dels magistrats que havia d'escollir el Senat. La situació es va desencallar aleshores quan el PP va retirar la seva candidatura però la va traslladar al Congrés. La cambra baixa ha d'escollir els nous magistrats per dos terços dels representants, i per tant sense acord entre PSOE i PP no hi ha renovació.

Iglesias ha demanat al PP que "actui amb responsabilitat" i demostri "voluntat d'arribar a acords per a la composició d'aquest tribunal". "Portem així molts anys i permanentment hem trobat dificultats insalvables al PP per poder renovar el TC", ha sentenciat.

Crítiques del Partit Popular

Mentrestant, la secretaria general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, ha afirmat que la decisió del vicepresident del Tribunal Constitucional i dos magistrats més, Javier Delgado i Elisa Pérez Vera, de dimitir és una "mala notícia". De Cospedal ha recordat que és la primera vegada en la història que es produeix un esdeveniment similar i que caldrà analitzar-lo abans de fer una declaració formal . La secretaria general ha dit que a la "situació de deriva" del govern espanyol s'uneix ara "el caos del Tribunal Constitucional". Sobre la relació d'aquesta decisió amb el pes de Bildu després de les eleccions, De Cospedal ha afirmat que "caldrà saber la relació directa".

Per primera vegada, com ha recordat De Cospedal, es produïen dimissions al Tribunal Constitucional. Concretament, les del seu vicepresident, Eugeni Gay i la de dos magistrats més nomenats pel PSOE, Javier Delgado i Elisa Pérez Vera. La dirigent del PP s'ha assabentat de la notícia en meitat de la roda de premsa posterior al Comitè de Direcció de la formació. Per aquest motiu ha considerat necessari estudiar-ne "els motius" per poder fer una "declaració formal".

Sobre si la dimissió podia estar motivada pel pes de Bildu després de les eleccions municipals, tenint en compte que els tres van avalar la seva presència, De Cospedal ha dit que "caldrà saber la relació directa". La secretaria general ha afirmat que des del punt de vista del PP i de la "immensa majoria" de la població, permetre a Bildu concórrer en les eleccions, va ser una "mala notícia".

També com a "mala notícia" ha valorat la marxa dels tres magistrats. De Cospedal ha afirmat que "la situació de deriva" que té el govern espanyol, s'uneix amb la "situació de caos" del Tribunal Constitucional.

Eleccions anticipades

Sobre l'avançament electoral que anticipen diversos mitjans, De Cospedal ha afirmat que el PP Està "preparat" per quan siguin els comicis i per "assumir la responsabilitat i el repte" que, segons el seu parer, va expressar la població en les eleccions del 22 de maig. Per De Cospedal, el govern espanyol està a la "deriva" quan la situació econòmica "és tan complicada". Aquest govern, ha dit, "no se'l pot permetre Espanya ni els espanyols". Per tot això, si el govern espanyol "no pot o no vol" fer el necessari per començar la recuperació, "hauria de plantejar clarament un avançament de les eleccions".

De Cospedal ha criticat que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, "no parla ni diu res", mentre que el candidat, Alfredo Pérez Rubalcaba, "està de gira", sense actuar ni com a vicepresident ni com a ministre de l'Interior.

ERC atribueix la crisi a "l'empat infinit" entre el PP i el PSOE

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha valorat la decisió de dimitir del vicepresident del Tribunal Constitucional, Eugeni Gay, i dels magistrats Javier Delgado i Elisa Pérez Vera com "una conseqüència de l'empat infinit entre PP i PSOE que bloqueja la renovació del TC" i ha mostrat el seu desig que "la decisió serveixi per impulsar la renovació i els contactes".

Ridao també ha afirmat que "el PP ha de demostrar que no espera fins després de març i que vol ara mateix un TC renovat i operatiu". ERC ja va impulsar en el seu moment una proposició de llei que instava el cessament dels magistrats que no havien estat renovats després de sis mesos de la fi del mandat.