210 milions d'euros. Aquesta és l'ajuda que rebran els pagesos afectats per la crisi de l'E. coli i el cogombre. El comitè de gestió de la Unió Europea, que reuneix als experts dels 27, ha aprovat finalment aquest dimarts la proposta de l'eurocomissari d'Agricultura, Dacian Ciolos, de compensar els productors de cogombres, tomàquets, enciams, carbassons i pebrots per les acusacions infundades d'Alemanya. El govern espanyol, entre d'altres, ha votat en contra perquè considera insuficients aquestes indemnitzacions, que només cobriran fins el 50% de les pèrdues (segons el preu de referència de cada hortalissa entre el 2008 i el 2010).

Els 210 milions representen només el 0,38% del pressupost total anual de la Política Agrícola Comuna. Ciolos va revisar a l'alça la setmana passada els 150 milions que inicialment havia ofert als pagesos i va incloure en les indemnitzacions als productors de carbassons i pebrots, que en un primer moment no havien de rebre les ajudes, a més dels de cogombres, tomàquets i enciams. Als pagesos agrupats en organitzacions, la Comissió Europea els pagarà fins el 70% de les pèrdues (segons el preu de referència de cada hortalissa entre el 2008 i el 2010) i als independents fins el 50%, en comptes del 30% que havia proposat inicialment.

El govern espanyol i vuit socis més de la UE (Alemanya, Bèlgica, França, Dinamarca, Grècia, Països Baixos, Portugal i Polònia) havien demanat que les compensacions cobreixen entre el 90% i el 100% de les pèrdues. Brussel·les argumenta que no pot anar més enllà del 70% perquè es corre el risc de sobrecompensar els afectats (és a dir, pagar als productors més diners dels que haurien ingressat si haguessin venut la seva mercaderia normalment). La patronal europea de productors ha xifrat en 307 milions d'euros setmanals les pèrdues del sector, molt per damunt dels 210 milions aprovats finalment.

El govern espanyol hi ha votat en contra però no ha aconseguit la majoria qualificada necessària per bloquejar la proposta, així que la Comissió Europea podrà tirar-la endavant. Els agricultors podran començar a reclamar les ajudes aquest mateix juny o juliol.