El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ha patit un nou cop polític a les urnes, on els italians van votar en referèndum contra la tornada a l'energia nuclear i a favor de derogar un dels seus "escuts judicials", l'anomenada llei del "legítim impediment". El primer cop per al polític conservador va arribar ja amb les dades de participació a les consultes, celebrades entre diumenge i ahir, que es va situar en el 57%, amb el que se superava el quòrum del 50% establert per la llei perquè fossin vinculants.

I és que des de les files del Govern, amb Berlusconi al capdavant, s'havia promogut l'abstenció per evitar la validesa d'uns referèndums en els quals es decidia sobre dos temes primordials per a l'Executiu i els seus problemes amb la justícia, com la tornada a l'energia nuclear i la immunitat davant els tribunals.

El segon cop va ser l'aclaparadora victòria del sí a la derogació de les lleis sotmeses a consulta, ja que més del 95 per cent dels votants es van expressar afirmativament, segons les dades facilitades pel ministeri d'Interior amb més de la meitat dels vots escrutats.

Després de conèixer els resultats adversos, Berlusconi, que ja havia anticipat la derrota abans del tancament dels col·legis electorals durant el seu encontre amb el seu homòleg israelià, Benjamín Netanyahu, va destacar que la voluntat dels ciutadans "no pot ser ignorada". El cap de l'Executiu va afegir que la voluntat dels votants en els temes consultats és "clara" i que el Govern i el Parlament hauran d'"acceptar plenament" el resultat dels referèndums.

Des de les files de l'oposició es va interpretar les consultes com un "divorci" entre el Govern i el país, segons va dir el líder del Partit Demòcrata (PD), Pierluigi Bersani, que va exigir la dimissió d'Il Cavaliere.

Un distanciament del qual el centreesquerra ja havia advertit fa dues setmanes, quan a les eleccions municipals el partit de Berlusconi, el Poble de la Llibertat (PDL), va patir una dura derrota i va perdre l'alcaldia de Milà, un dels seus feus tradicionals on governava des de feia 20 anys. El centreesquerra es va dirigir en aquest sentit a la Lliga Nord, soci a l'Executiu conservador, perquè "reflexioni" sobre si desitja continuar endavant al costat de Berlusconi.

La Lliga Nord, que ja va acusar el PDL de fer-li perdre vots en els comicis municipals, va tornar a culpar Berlusconi dels resultats adversos. El ministre per a la Simplificació Normativa i membre de la Lliga, Roberto Calderoli, va expressar sobre això que el seu partit ha rebut "un segon mastegot" amb els referèndums.

La crisi entre els dos socis governamentals sembla cada vegada més profunda, degut a més a desacords dins de l'Executiu sobre el sistema fiscal, i cada vegada són més les veus d'aquest partit que insten a un canvi de ruta, sense el qual amenacen de forçar una anticipació de les eleccions.

Es tracta de la primera vegada en els darrers 16 anys que a Itàlia un referèndum aconsegueix el quòrum necessari.